Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha anunciat que presentarà una denúncia per “l’atac vandàlic a un tren de la Línia 4 de metro amb passatge” la matinada d’aquest dissabte. Segons ha explicat TMB en un comunicat, un grup de 34 grafiters va accionar el fre d’emergència d’un comboi de l’L4 de metro que circulava amb passatgers -i que, en aquell moment, estava aturat a l’estació de Maragall- amb la intenció de fer-hi pintades Part del passatge va mostrar el seu rebuig per l’acció i alguns d’ells van ser increpats i agredits pels autors de les pintades.

En concret, i segons explica TMB, en van resultar agredides físicament quatre persones. Una dona embarassada va ser ruixada amb pintura d’esprai a la cara i les altres dues víctimes van ser sacsejades i colpejades. Després de ser ateses pels serveis mèdics, cap d’elles no va presentar lesions importants.

Després de l’acció, els autors dels fets es van dispersar en grups i van fugir pels vestíbuls de les línies 4 i 5 de l’estació de Maragall, per on van sortit a l’exterior. En la fugida, un presumpte integrant del grup va ser retingut per membres de seguretat de metro i va ser identificat pels Mossos d’Esquadra. Duia 18 pots de pintura, uns guants i una targeta de memòria. Ara els Mossos han obert una investigació que faran a partir de les declaracions dels testimonis i el visionat de les càmeres de seguretat.

A conseqüència de l’acció vandàlica, el servei de metro es va interrompre durant alguns minuts, durant els quals el grup va pintar el tren pels dos costats, motiu pel qual s’ha hagut de retirar del servei.

Principal problema de seguretat

TMB denuncia que atacs com aquest són cada cop més freqüents. Assegura que “el vandalisme grafiter és avui el principal problema en l’àmbit de la seguretat per als operadors ferroviaris a Espanya”. Afirma també que suposa una amenaça real per a persones i per a la prestació del servei, a més “d’una injusta càrrega econòmica sobre els sistemes de transport.” Fins ara, s’havien denunciat agressions als treballadors del suburbà, però no és tan habitual que s’ataqui el passatge.

L’Observatori del Civisme del Transport Ferroviari —on s’integra TMB— ha advertit que el fenomen s’està accentuant i augmenta l’agressivitat dels atacs. A més de les mesures adoptades per cada empresa, els operadors demanen la implicació de les forces de seguretat pública i la judicatura perquè consideren necessària una actuació coordinada davant d’aquestes pràctiques.

CGT denuncia accions constants

Els autors de les pintades acostumen a penjar les seves accions al metro de Barcelona en un compte d’Instagram.

Amb el nom de barcelonagraffsquad es fan conèixer a les xarxes. Un fet que des del comitè d’empresa del metro denuncien, tot afirmant que aquestes imatges haurien de servir als Mossos d’Esquadra a l’hora de tenir controlats aquests grups.

Des del sindicat CGT asseguren que aquest tipus d’accions són constants. Per exemple, expliquen que aquest cap de setmana els grafiters han pintat un comboi històric a Can Boixeres i han fet destrosses a les instal·lacions de TMB a Vilapicina. 

Comboi metro antic pintant grafiters