El 8 d’abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano, una data que es va establir el 1971 en el marc del primer Congrés Mundial Gitano. Aquest dissabte, però, el districte de Gràcia ja ha començat les celebracions. La plaça del Poble Gitano és l’epicentre d’una jornada amb activitats previstes durant tot el dia com propostes familiars, rumba catalana i ball.

paella comunitaria

“Barcelona és diversa, Barcelona és gitana”

“Barcelona és diversa, Barcelona és gitana” és el lema de la celebració d’enguany, un dia per al reconeixement de la realitat, la història i la cultura del poble gitano, però també per reflexionar sobre la discriminació que ha patit històricament la comunitat de tot el món. De fet, el president de l’entitat Rromanípe’s, Ricard Valentí, remarca que continuen “lluitant contra el racisme i reivindicant la cultura gitana”.

Fins al 20 d’abril hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat, gestionats per voluntaris de les entitats que conformen el Consell Municipal del Poble Gitano, amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer la cultura del poble gitano de Barcelona.

activitats dia poble gitano gracia

L’acte central, el 8 d’abril

Els actes de commemoració del Dia del Poble Gitano a Barcelona s’iniciaran al matí, amb un acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Hi assistirà l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano, Francisco Vargas, i el president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero, entre d’altres.

L’acte es clourà amb la interpretació de l’himne del poble gitano “Gelem-Gelem”, a càrrec de l’artista Pedro, “El Granaíno” i, posteriorment, es penjarà del balcó de l’Ajuntament la bandera gitana.