(ACN) El Govern espanyol ha decidit posposar les concrecions del nou pla antitabac al seu “desenvolupament legislatiu”. Malgrat que el Ministeri de Sanitat defensava aplicar noves restriccions, com prohibir el consum de tabac a les terrasses dels bars, la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut celebrada aquest divendres a Madrid ha acabat sense novetats.

“Aquest pla es posa a caminar en una part legislativa que haurà de concretar les intencions, com ampliar les zones sense fum o canviar els paquets”, ha dit la ministra de Sanitat, Mónica García. En sortir de la cita, fonts de la Generalitat han confirmat a l’ACN que la iniciativa no suposarà cap “canvi immediat”.

La mesura serà de caràcter obligatori

“Els espais concrets, tant públics com privats, emanaran de les iniciatives legislatives i del que s’acordi a les lleis”, ha remarcat García en una roda de premsa posterior a la reunió. Tot i això, la ministra ha avisat que el veto al tabac en espais nous, com les platges, les terrasses i les universitats, no pot ser a través de la voluntarietat. Posant l’exemple del cinturó al cotxe, ha dit que l’experiència demostra que fer optatives aquestes mesures fa que no tinguin cap efecte.

En preguntar-li per la proposta d’alguns consellers de fer que actors com l’hostaleria i la indústria tabaquera s’incorporin al debat sobre el pla, García ha ressaltat que el procés ha d’estar en mans únicament del ministeri, els governs autonòmics i les organitzacions científiques. Tot i això, ha admès que hi haurà una fase de consulta pública en què tots els agents podran intervenir.

El Departament de Salut s’ha mostrat favorable a seguir les indicacions de les organitzacions internacionals malgrat que, a hores d’ara, la iniciativa del Govern espanyol no implica cap novetat específica.