prohibició mòbil educació primària

(ACN) El Ministeri d’Educació proposarà a les comunitats autònomes prohibir el telèfon mòbil a primària i regular-lo a secundària. Si la mesura tira endavant, els nens no podran utilitzar telèfons mòbils a l’escola fins als 12 anys i, a partir d’aquesta edat, a l’ESO, només ho podran fer sota supervisió i demanda del professor, en cas que sigui necessari per al projecte pedagògic de la seva assignatura.

Reunió al gener

La ministra Pilar Alegria ha explicat la iniciativa en roda de premsa i ha afegit que el ministeri té previst dur la proposta a una reunió el gener vinent amb les autonomies i el Consell Escolar. També ha indicat que buscarà consensuar la mesura amb els diferents actors implicats.

El debat sobre l’ús del mòbil a l’escola s’ha intensificat aquestes últimes setmanes per la mobilització de moltes famílies que demanen endarrerir fins als 16 anys l’edat per tenir un aparell. Arran d’això, des de la conselleria d’Educació van anunciar que totes les escoles i instituts hauran de tenir regulat l’ús del mòbil el curs vinent, 2024-2025.

Ni al pati ni al menjador

Segons ha afegit la ministra, la proposta per a secundària inclou també que els alumnes no puguin fer servir els aparells ni a l’hora del pati ni al menjador en els centres on s’ofereix aquest servei per a l’etapa de secundària.

“L’educació no pot ser la resposta a tot però sí que ha de ser part de la solució”, ha afirmat la ministra. El ministeri també es compromet a seguir treballant en la formació digital de docents i alumnes per assolir un ús “correcte i saludable” dels dispositius mòbils, així com el coneixement i els riscos i beneficis que té.

Cotitzacions de l’FP

Alegria ha anunciat la proposta en la Conferència Sectorial d’Educació que ha tingut lloc aquest dimecres, en el marc de la qual també s’ha abordat la pròxima entrada en vigor de les cotitzacions a la Seguretat Social de les pràctiques dels alumnes de formació professional. Els alumnes cotitzaran pel temps de pràctiques que facin a les empreses, que serà d’almenys el 25 % de les hores lectives. La Seguretat Social bonificarà el 95 % de les cotitzacions i el Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports en finançarà el 5 % restant el 2024.

Alhora, a la reunió s’ha aprovat la distribució de prop de 330 milions d’euros corresponents a quatre programes de cooperació territorial vinculats a l’FP, l’educació infantil, l’ensenyament de programació i robòtica i l’escolarització de desplaçats per la guerra d’Ucraïna.