Aquest parc de Sants-Montjuïc és un exemple de l'espai que s'haurà de reproduir en cadascun dels deu districtes de la ciutat. Un projecte que s'ha d'iniciar al llarg del proper mandat per donar resposta a la nova ordenança de tinença, protecció i venda d'animals. Una normativa que entre altres qüestions estableix que aquests animals de companyia només podran anar deslligats en llocs especialment habilitats per a ells. Actualment la ciutat ja disposa de 30.000 metres d'espais per a gossos i durant el proper mandat se'n volen habilitar fins a 22.500 metres més. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Aquest increment es basa en un increment d'espais preexistents, amb creacions de nous espais. Passem de sis espais de més de 700 metres quadrats preexistents d'espais de lleure de gossos a 24. No hi haurà cap districte en aquesta primera fase que no disposi com a mínim d'un espai de 700 metres quadrats o més." Un espais pensats perquè els gossos puguin córrer i socialitzar-se acompanyats dels seus propietaris. El Col·legi de Veterinaris assessora el consistori per dissenyar aquestes noves àrees. VICTÒRIA COLL, veterinària "Hem pensat en el comportament dels gossos de base i totes les coses s'han fet i incorporat per evitar que hi hagi accidents, que s'escapin, que es puguin barallar, hi ha d'haver tota una sèrie de requisits que hem pensat seguint una mica el comportament del gossos." Aquesta primera fase del pla es començarà a materialitzar en aquest parc, el del Putxet i el de l'Estació de Nord. Precisament aquest darrer espai, repetidament reivindicat per un grup de persones amb gossos per a aquest ús, multiplicarà per tres la seva superfície i arribarà a 3.000 metres quadrats. Tot plegat però anirà condicionat al pressupost que hi destini el proper govern municipal.

L’àrea que guanyarà més terreny serà la que hi ha situada a l’Estació del Nord, que multiplicarà per tres l’espai actual i arribarà als 3.000 m2 i serà el més gran de la ciutat. Aquest espai havia causat controvèrsia entre propietaris de gossos i veïns del Fort Pienc, que va obligar a intervenir la Guàrdia Urbana a mode de campanya per fomentar que els animals anessin lligats. Una quarantena de propietaris de gossos es van manifestar el març de 2014 per demanar l’ampliació de l’espai, de 1.045 metres quadrats. L’ampliació fins a 3.000 metres quadrats vol satisfer aquella demanda.

La millora de les zones d’esbarjo per als animals preveu prop d’una cinquantena d’intervencions, en les àrees ja existents perquè algunes s’amplien i se’n construeixen de noves. En un primer diagnòstic que han elaborat els departaments de Benestar Animal i Medi Ambient i els districtes conclou que es pot arribar fins a les 148 àrees per a gossos.

En total es guanyaran 22.500 m2 d’espais d’esbarjo perquè els animals puguin córrer i passejar. Hi haurà 104 àrees de més de 150 m2de les quals 80 entre 150 i 700 m2 i 24 grans àrees que són més grans de 700 m2. Els districtes de Ciutat Vella, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu, que no en tenen, guanyaran en els propers mesos com a mínim una gran àrea d’esbarjo per a gossos de més de 700 m2.

Jocs per als gossos

Els espais tindran jocs per als animals com túnels, desnivells, casetes de fusta i rampes per on poden enfilar-se. Es garantirà que les noves instal·lacions siguin còmodes tant per als usuaris, com per als animals. Es col·locaran tanques d’1,80 m per evitar la fugida de l’animal, fetes amb materials que no danyin les extremitats i que no permetin que hi passin els caps dels gossos. Hi haurà plantes, s’hi deixaran arbres quan n’hi hagi i s’hi intal·larà un sistema de reg. També es podran trobar cadires dispereses a l’espai i fonts com a mínim de 15 cm d’alçària, sense recipient a sota perquè no s’hi acumuli aigua. Per recollir els excrements, s’hi col·locaran dispensadors de brosses d’un material que no s’oxidi i amb tapadora per evitar les olors.

La nova ordenança per la convivència i la protecció dels animals, aprovada el juliol de 2014, obliga els animals a anar lligats a l’espai públic. L’Ajuntament va preveure una moratòria de 18 mesos per ampliar els espais d’esbarjo i crear nous espais per als animals.