17 pistoles, 11 revòlvers, 13 rifles, una escopeta.... Són algunes de les armes que formen part de l'arsenal il·legal més gran intervingut a Catalunya. En total els Mossos d'Esquadra han confiscat 42 armes de foc, 44 mil projectils de diversos calibres i 3 quilos de pólvora. El detingut, un barceloní de 66 anys, feia temps que tenia llicència d'armes llargues per caçar i per a tir olímpic, així com per tenir armes de col·leccionista. Però havia excedit el límit d'adquisicions permès perquè no les havia declarades. Sant up " fa dues setmanes els Mossos van rebre una alerta que un home intentava canviar armes per begudes alcohòliques en aquest bar de Montjuïc" Ja va arribar al bar begut. Els Mossos el van localitzar, van detenir-lo i no va superar la prova d'alcoholèmia. El detingut es va negar a declarar i ara està en llibertat amb càrrecs acusat d'un delicte de tinença il·lícita d'armes. Segons els Mossos, era un gran aficionat a la caça i s'està investigant si revenia les armes. FRANCESC XAVIER ALFARO, cap de la comissaria de Sants-Montjuïc "Jo crec que aquesta persona no és conscient del que té de forma legal i del que té de forma il·legal. És un apassionat de les armes i no és conscient del que té" L'escorcoll es va fer a l'habitatge d'Horta, sobretot es van trobar armes al garatge, i també a la casa enmig de la muntanya que el detingut té a Planoles, al Ripollès, on també es va localitzar una premsa per fabricar cartutxos. L'home no té antecedents.

La detenció es va produir el 22 de maig, quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que un home havia ofert una pistola a un altre a canvi d’unes copes. Quan els agents van arribar al lloc dels fets, en un carrer del barri de Sants-Montjuïc, van contactar amb l’home que els havia alertat, que els va informar que la persona havia fugit del lloc amb un vehicle tot terreny després que ell s’hagués negat a adquirir l’arma.

Immediatament, els Mossos van iniciar una recerca per la rodalia i van poder trobar el presumpte autor dels fets a l’interior del seu vehicle, on van localitzar-hi gran quantitat d’armes, entre les quals hi havia dues pistoles i un revòlver. A més també hi havia armes blanques, punys americans, esprais d’autodefensa i diferent tipus de munició real. Per tot plegat, els agents van detenir el conductor del vehicle per un delicte de tinença il·legal d’armes i les hi van intervenir totes.

Els agents també van poder comprovar que la persona es trobava sota els efectes de les begudes alcohòliques i per aquest motiu van sol·licitar una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona per tal de poder fer-li la prova d’alcoholèmia, que va tenir un resultat de 0,47 mg/l, per la qual cosa va ser denunciat administrativament per conduir sota els efectes de l’alcohol. La Unitat d’Investigació de la comissaria de Sants-Montjuïc es va fer càrrec de les investigacions.

Un arsenal a Horta i Planoles

Arran de les gestions fetes, es va esbrinar que el detingut tenia dos domicilis, per la qual cosa es va demanar al jutjat d’instrucció en funció de guàrdia dos manaments d’entrades i escorcoll per tal de comprovar si tenia més armes als domicilis. El 23 de març es va fer l’entrada a un pis del barri d’Horta on es van trobar 10 armes de foc curtes, una escopeta, tres rifles i uns 25.000 cartutxos, tres quilos de pólvora, 1.000 percussors, una granada buida i diverses armes prohibides.

Va ser necessari activar el grup Tedax per poder fer les comprovacions amb els pots de pólvora i la granada buida. L’endemà, els investigadors es van desplaçar fins a l’altre domicili, situat a Planoles, al Ripollès, on el detingut tenia una segona residència. En aquesta segona entrada encara es van trobar més armes i munició: 11 armes curtes, 10 armes llargues, peces de pistoles, 205 cartutxos de diferents calibres, més de 19.300 projectils de diferents calibres, 11 armes blanques, cinc silenciadors i 30 carregadors de diferents calibres.

Fruit de les tres actuacions, s’han intervingut tres quilos de pólvora, més de 44.000 projectils de diversos calibres i 42 armes de foc, 28 d’aquestes armes de foc habilitades per disparar estaven en situació il·legal. En total s’han comissat 11 revòlvers, 17 pistoles, una escopeta i 13 rifles. Diverses d’aquestes armes presentaven modificacions en les parts fonamentals, fet que s’analitzarà detalladament en els propers dies. El detingut va passar a disposició judicial el 25 de març i va quedar en llibertat amb càrrecs, però la investigació continua oberta.