En aquesta denúncia l'associació Drets va documentar un centenar de tuits que, des del seu punt de vista, podien ser constitutius de delicte. Cinc mesos després, la fiscalia veu indicis de criminalitat en algunes d'aquestes piulades. En una entrevista al 'BTV notícies matí', el president de Drets, Sergi Blázquez, ha avançat que el Ministeri Públic creu que el 90% dels tuits recopilats, gairebé tots escrits des de fora de Catalunya, podrien suposar delictes de discriminació i incitació a l'odi o a la violència. SERGI BLÁZQUEZ, president de Drets "El que fa és remetre les diligències als fiscals de cada província perquè obri les diligències corresponents i els cridarà a declarar perquè s'obri el procés judicial contra aquestes persones." En un escrit, el Ministeri Públic també relata que en alguns casos no han pogut identificar els autors dels tuits, ja sigui perquè utilitzen sobrenoms o bé perquè tenen cognoms comuns. Per saber qui són, diu, caldria recórrer a la justícia de San Francisco, on Twitter té el domicli jurídic. Segons afirma, però, l'experiència els diu que no solen proporcionar ajuda en temes d'aquesta naturalesa. Per un cas semblant, per publicar tuits catalanòfobs després de l'accident d'avió als Alps, la Guàrdia Civil ha detingut un jove de 26 anys a Múrcia. El mateix dia del sinistre, va dir a Twitter que a l'avió hi anaven catalans i no persones. Segons la investigació policial, anteriorment ja havia penjat a la xarxa missatges que incitaven a l'odi i a la violència contra les dones i altres col·lectius.

A finals del mes d’octubrel’associació Drets va presentar a la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació una denúncia contra un centenar de missatges publicats a la xarxa social Twitter. Es tracta de comentaris que podrien ser constitutius de delictes de discriminació i incitació a l’odi i a la violència.

El president de l’entitat, Sergi Blázquez, ha avançat a BTV que aquest dilluns han rebut la comunicació de la fiscalia que assegura que el 90% poden ser constitutius de delicte i que la majoria són d’usuaris de fora de Catalunya. Segons Drets, s’ha remès la informació a les fiscalies territorials perquè obrin diligències als responsables dels missatges, “plenament identificats per la policia“, ha dit. El president de l’entitat considera que hi haurà més detencions per missatges que inciten a l’odi: “És un primer èxit; mai no s’hi havia fet res i a partir d’ara això ja està en marxa”, ha dit.

“No parlem de mal gust o d’una bretolada: és un delicte”

Sergi Blázquez s’ha felicitat per la primera detenció d’un jove d’Águilas (Múrcia) per difondre un missatge de burla cap a les víctimes catalanes de l’accident de Germanwings. “Estem satisfets perquè veiem que el nostre treball dóna resultat”, ha dit el president de Drets, que constata que els missatges sobre l’origen català dels passatgers de l’avió accidentat als Alps “ha fet obrir els ulls a molta gent”.

Des de l’associació creuen que els atacs contra els catalans “han sortit gratuïts fins ara” i la gent s’hi ha acostumat. “No parlem de mal gust o d’una bretolada. Estem parlant d’un delicte”, ha dit, abans d’animar els ciutadans a col·laborar amb l’associació. L’objectiu de Drets, una associació sense ànim de lucre que es va presentar a l’octubre, és denunciar tots els missatges publicats a les xarxes socials o als mitjans de comunicació que continguin insults o amenaces contra els catalans. La presentació d’aquesta denúncia va ser la primera actuació que van fer als jutjats des que es van donar a conèixer públicament.

A la pàgina web de Drets es recullen les queixes de ciutadans que detecten casos d’aquest tipus i que els volen denunciar. La tasca de l’entitat és, amb el material que els envien els col·laboradors, verificar si els comentaris poden ser constitutius de delicte o no. D’això se n’encarrega un consell assessor format per experts en dret i, a partir d’aquí, es presenten les denúncies de manera oficial.