Els investigadors francesos avancen en l’anàlisi de les restes humanes trobades al lloc del sinistre de l’A320. Aquest diumenge han conclòs que les mostres recollides fins ara corresponen a 78 individus diferents, però encara no han pogut posar nom a aquestes restes, ja que per a això cal creuar les dades extretes en el laboratori de campanya de Seyne-les-Alps amb les mostres recollides als seus familiars i custodiades a París. Només quan acabi aquest laboriós procés, les despulles de les víctimes podran ser lliurades als seus familiars.

El dispositiu mèdic, psicològic i logístic de suport a les famílies de les víctimes del fatídic vol entre Barcelona i Düsseldorf s’ha mantingut avui en marxa als Alps francesos. La recollida de restes ha continuat al ritme que han imposat els investigadors, amb mig centenar de vols d’helicòpter diaris i mig centenar de persones treballant sobre el terreny. Per accelerar-ho, s’està obrint un camí fins a l’epicentre de les actuacions pel qual podran circular vehicles tot terreny.

“Obre la maleïda porta!”

Continua sense aparèixer la segona caixa negra de l’avió, la que enregistra les dades de l’aparell, que servirà de gran ajuda per completar el relat del que va passar. De l’anàlisi de la primera, on està gravat el so de la cabina, el fiscal va extreure la conclusió que el copilot, l’alemany Andreas Lubitz, va estavellar de forma voluntària l’aparell.

El diari alemany sensacionalista ‘Bild’ reprodueix avui part de la conversa entre el capità de l’avió, Patrick Sondenheimer, i Lubitz, minuts abans que el copilot presumptament estavellés l’avió de forma deliberada. “Per l’amor de Déu, obre la porta!”, va cridar el capità. La gravació va registrar també la conversa prèvia entre pilot i copilot, en què Sondenheimer li explica que no havia tingut temps d’anar al bany i Lubitz s’ofereix per assumir el comandament de l’aparell en qualsevol moment.

Segons han publicat diversos diaris europeus, el copilot estava sent tractat per un possible despreniment de retina que li hauria fet perdre fins al 30% de la visió i que, probablement, no li hauria permès passar el pròxim control mèdic, al juny.