L’Anna Veciana ens parla de com s’està gestionant la pandèmia del coronavirus a Copenhaguen, la capital de Dinamarca. En aquest país escandinau s’han detectat poc més de 200.000 casos positius de covid-19 i han mort 2.216 persones. Allà, encara parlen de segona onada, i no pas de tercera com passa a l’estat espanyol.

Per conèixer de primera mà la situació a la capital danesa, l’Anna conversa amb la Montserrat Brasó, que hi treballa com a mestra d’institut. La climatologia, la riquesa i el caràcter de la gent estableixen certes diferències amb el que passa a casa nostra.

Més casolans

Segons la Montserrat, els danesos han viscut el confinament més “tranquil·lament” perquè “són més casolans que nosaltres“. Gairebé tots els mesos d’hivern tenen temperatures sota zero, de manera que, diu, “els agrada estar a casa, al costat de la llar de foc“. A més, les famílies no són tan nombroses i les renúncies que han hagut de fer han estat més “un aspecte de luxe“, com ara el fet de no poder viatjar, anar a grans concerts o fer festes multitudinàries.

Ha estat una situació que l’han portat més o menys tranquil·lament perquè els agrada estar a casa, al costat de la llar de foc
Montserrat Brasó, mestra d’institut a Copenhaguen

Consciència social

Una altra de les grans diferències que subratlla Montserrat Brasó és que “són més disciplinats i pensen més en la societat“. Per això, el govern els ha donat “recomanacions“, però “no tenim prohibicions o normes massa estrictes”. Per exemple, “pots viatjar, però queda en la teva consciència el fet d’estar posant en perill la societat“. És per aquesta “diferència de mentalitat”, diu, que “no ens posaran mai un toc de queda“.

La solitud

Per la Montserrat, però, l’aspecte més preocupant és la solitud perquè “el 40 % de la gent viu sola” i, amb la pandèmia, creu que “aquesta soledat s’haurà multiplicat per dos” perquè “el confinament fa que fins i tot els que no estan sols se sentin sols“. Segons ha explicat la mestra, hi ha força gent que “se sent aïllada, sola, que no sap socialitzar i té problemes per sortir de casa“. I el pitjor, subratlla, és que, a la llarga, “això pot comportar depressions i suïcidis“.

El passaport de vacunació digital

Dinamarca ha estat el primer país del món a anunciar que està preparant un passaport digital per als vacunats contra el coronavirus. El govern preveu tenir-lo enllestit en tres o quatre mesos. Permetrà als danesos vacunats agafar avions, anar a restaurants, concerts o esdeveniments esportius. “Aquest és un estat ric, on no els falta de res, aquí no hi ha falta d’ordinadors“, ha assegurat la Montserrat.