La batalla campal que es va viure dissabte entre jugadors i aficionats al camp del CEM Bon Pastor obre de nou el debat sobre l’ètica que cal seguir a la gespa durant una competició. A les imatges, que va publicar el compte de Twitter CatalunyaFutbol acompanyades del missatge “Això no és futbol”, es pot veure la baralla entre els futbolistes del Bon Pastor i el Carmelo i els aficionats. Experts en gestió de conflictes, com el professor del Màster en Conflictologia de la UOC, Xavier Pastor, critica que només amb sancions contra els jugadors no se solucionaran d’arrel els problemes i parla de la formació en gestió de conflictes com a eina clau per canviar les coses.
Incorporar un mediador a la plantilla
Per gestionar els conflictes en la competició esportiva, Pastor veu d’especial importància que els clubs incorporin la figura d’un mediador perquè analitzi els comportaments i les situacions en què es veu involucrat l’equip. Així es treballa abans, durant i després dels conflictes que puguin sorgir i no només posteriorment: “Més enllà de la sanció, no hi ha res més. Cal un tractament i un coneixement de quines són les causes del conflicte. Analitzar com es gestiona, quines paraules s’utilitzen i sobretot cal treballar el diàleg i la comunicació”, defensa Pastor.
Segurament el jugador sancionat és una víctima que acaba reconduint coses que el seu entrenador i club permeten
El mediador pot ajudar un club esportiu a analitzar en quin moment escala de grau un conflicte: “Això és el que no es fa: analitzar i constatar que en una competició, el punt d’ignició es dona en el terreny de joc, no fora. En molts casos un partit d’anada ha provocat que la tornada vagi acompanyada d’aquestes situacions de tensió”, explica en referència a les situacions en què el públic es veu involucrat en un conflicte violent.
Formar els entrenadors
Un altre element clau per erradicar els comportaments violents en el terreny de joc és la formació dels entrenadors en gestió de conflictes: “La formació en aquest àmbit és nul·la. Hi ha unes hores de lideratge o de psicologia però no en mediació de conflictes”, assegura Xavier Pastor. La situació és diferent en el futbol de primera divisió, en què La Lliga sí que preveu aquesta formació: “No caure en provocacions, no insultar, no referir-se a l’àrbitre… Totes aquestes coses es poden treballar. L’entrenador ha de traslladar tot això als jugadors”, diu el professor en Conflictologia de la UOC.
El que s’està fent ara no és prou. No dic que no estigui bé, però no és prou
Ara bé, la formació dels entrenadors i la incorporació d’un mediador a la plantilla no és possible sense la voluntat del club. Per això, Pastor insisteix en la responsabilitat que tenen els equips directius a l’hora d’abordar situacions de conflicte: “Segurament el jugador sancionat és una víctima que acaba reconduint coses que el seu entrenador i club permeten”, conclou.
Referents entre els jugadors d’elit
Davant la manca de formació en gestió de conflictes a les competicions inferiors, és important que hi hagi referents entre els jugadors d’elit del futbol professional perquè els futbolistes d’altres categories s’hi puguin emmirallar. Existeixen campanyes de joc net, però no és suficient per canviar els comportaments que es veuen al terreny de joc: “El que s’està fent no és prou. No dic que no estigui bé, però no és prou”, insisteix Pastor.