Segons les darreres dades fetes públiques pel Departament d’Ensenyament, el 10% dels alumnes pateixen assetjament escolar. La xifra ha anat a la baixa en els darrers anys, però la problemàtica continua present a les aules. Projectar una imatge de seguretat i autoconfiança allunya la possibilitat de convertir-se en una víctima potencial. Sobre aquesta màxima se sustenta el programa “antibullying” del mugendo, una art marcial d’origen japonès que ha evolucionat des de la tradició oriental fins a la modernitat.

Segons l’instructor Oliver Duarte, el mugendo és un esport que exercita tot el cos i que té beneficis tant físics com mentals. L’Oliver és el director comercial de Mugendo, una cadena d’escoles que ensenyen aquesta disciplina  i que té un programa “antibullying” específic per a nens.  L’objectiu és que els nens guanyin seguretat personal i que aprenguin a evitar el conflicte. “És bàsic saber mantenir les distàncies quan algú envaeix el teu espai personal”, explica l’Oliver. De fet, les classes d’aquesta art marcial es basen molt en la defensa personal.

En aquest centre han dissenyat un sistema d’agendes en què famílies i instructors marquen els objectius a assolir i dissenyen una estratègia conjunta. “Quan detectem un cas d’assetjament, s’estableix una relació més estreta entre els pares, l’instructor i la psicològa que tenim a cada escola”, aclareix l’Oliver.

Cristina Regales, una de les psicòlogues de Mugendo, confirma que entre els alumnes es donen casos de nens que poden tenir problemes d’habilitats socials i que són possibles víctimes de “bullying”. “Entre els clients hi ha pares que volen que els seus fills guanyin confiança, però també nens que tenen problemes de falta de concentració, i alumnes a qui simplement els agraden les arts marcials”.

A la classe aprenen a respondre a les agressions, però el més important és el canvi d’actitud que -segons assenyala la psicòloga- es produeix quan el nen millora l’autoestima. “La seva posició corporal i la manera en què parlen (es mostren més segurs, enèrgics, responsables) fan que la resta de companys no els vegin com a víctimes potencials”, argumenta la Cristina.