El panorama dels hotels de cara a aquesta Setmana Santa és optimista i l’albiren com l’impuls per començar la recuperació del sector. El Gremi d’Hotels de Barcelona preveu una ocupació del 80 % per als quatre dies forts, és a dir, de dijous a diumenge. Després de dos anys de pèrdues per la covid-19, els hotelers no només es mostren esperançats, sinó que estan “contents” i “il·lusionats”. De fet, el president del gremi, Jordi Clos, assegura que “estem en el bon camí”.

Malgrat que l’ocupació i els preus encara no són els de prepandèmia i que el 15 % dels establiments continuen tancats, els hotelers respiren alleujats. Aquests dies a les recepcions dels hotels hi ha cues, un símptoma que aquesta setmana de vacances pot marcar el punt d’inflexió. El Nadal passat, amb la sisena onada i la variant òmicron en expansió, no va deixar un bon regust. Aleshores l’ocupació no va superar el 30 %. Ara la situació és radicalment diferent. A l’abril el balanç ha estat bo, ja hi ha reserves per al maig i el pronòstic per a l’estiu també és positiu.

No és només Setmana Santa. A l’estiu tindrem només entre un 10 i un 15 % menys de clients que el 2019. Això és un èxit. Estem molt il·lusionats”
Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona

El turisme internacional torna, tret de l’asiàtic

Pel que fa al tipus de turistes que ens visiten, els estrangers estan tornant, tot i que la balança encara s’inclina a favor dels nacionals, que són els més nombrosos. Però el públic nord-americà creix i també l’europeu. Els únics que de moment no han tornat són els asiàtics i tot apunta que són els clients que més costarà recuperar.

cua turistes recepció hotel Setmana Santa
Turistes fent cua a la recepció de l’Hotel Claris, una imatge de la recuperació del sector

El turisme de negocis es reprèn

El sector també valora molt positivament la represa de la presencialitat a fires i congressos. En aquest sentit, es mostren més que satisfets per l’impacte del Mobile i el saló Alimentaria.

La gent té ganes de viatjar, de trobar-se, de donar-se la mà, de tancar negocis en persona i no per Zoom… Crec que estem en el bon camí i que Setmana Santa ajuda a ser el tret de sortida”
Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona

El 2023, l’any de la recuperació

Per tot plegat, el sector hoteler vaticina que aquest 2022 deixaran enrere les pèrdues de dos anys marcats per les restriccions i la pandèmia. També auguren que l’any vinent serà el de la recuperació amb una situació similar al 2019. Alhora també confien que el 2023 Barcelona torni a estar entre les 10 millors.