Feia uns 10 anys que associacions animalistes com Rescat les demanaven, i ja han arribat. L’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona (OPAB) acaba d’instal·lar les primeres gàbies menjadores per als gats que viuen a les colònies molt properes a Collserola.

L’objectiu és facilitar la feina dels voluntaris que molts cops trobaven porcs senglars al punts d’alimentació, amb tot el que això comporta. “Per als alimentadors és una petita ajuda, perquè sempre havien de vigilar que els porcs senglars no es mengessin el pinso dels gats —explica María José Fuentes, presidenta de l’associació animalista Rescat—. Són solucions necessàries per conviure-hi“.

Nou Barris rep les primeres menjadores

Les primeres menjadores s’han instal·lat a Nou Barris, concretament als barris de Torre Baró i Ciutat Meridiana. La idea és, a poc a poc, arribar a totes les colònies de gats de muntanya. “Se n’han aprovat unes 15 a tota la ciutat, però hauran de ser més, perquè només a Nou Barris en necessitarem uns 20“, comenta Fuentes. Els dos primers punts ja funcionen des de fa unes setmanes. D’altres són més recents i cal un període d’adaptació perquè alguns animals encara desconfien de les gàbies. “Vam triar les zones de més incidència —explica Yara Muñoz, encarregada del control colònies de Rescat—. Ja coneixem les zones on hi ha porcs senglars, perquè ens van informant els alimentadors”.

Un dels gats d’una de les colònies que hi ha a Torre Baró

Als mateixos punts on s’han situat les primeres menjadores, l’OPAB també ha instal·lat petits refugis perquè els felins que viuen a la muntanya tinguin aixopluc quan fa molt fred o plou.   

200 gats controlats a la muntanya

Rescat té controlats uns 200 gats als barris de muntanya de Nou Barris. Des de fa un any tenen cura de les colònies de la Zona Nord. “Són espais oberts i és difícil controlar el nombre de gats, i hi ha una gran quantitat de gats —explica Fuentes—. En un any, n’hem identificat uns 307, que ja hem esterilitzat. D’aquests, 100 es van donar en adopció, però encara queda molta feina”.