Una desena de processons al matí i una altra a la tarda. Per Divendres Sant, moltes imatges de Jesús i de la Mare de Déu surten excepcionalment de les esglésies sobre les espatlles dels fidels que les treuen en processó pels carrers de la ciutat. N’hi ha quasibé a tots els districtes, des de primera hora del matí i fins a la nit.

Entre les processons matutines, destaca el Via Crucis que ha sortit a primera hora de Santa Maria del Mar. Aquest Crist només surt de la basílica per Divendres Sant. Els portants s’han anat tornant per cobrir el recorregut d’una hora que s’ha fet a l’entorn de la basílica, per diversos carrers de la Ribera. D’aquí a dos anys, aquest acte celebrarà el centenari. Es tracta d’una tradició que només es va interrompre amb l’esclat de la Guerra Civil.

A les 15 h, una cita imprescindible de la Setmana Santa barcelonina és la sortida del Crist de Lepant al pla de la Catedral per presidir el sermó de les set paraules. Aquesta talla només abandona la capella un dia a l’any. Un cop acabat el sermó, el Sant Crist s’exposa al claustre de la seu barcelonina perquè pugui ser venerat.

A les cinc de la tarda surten de l’església de Sant Agustí les figures del Jesús del Gran Poder i de la Maria Santíssima de l’Esperança per iniciar la processó pels carrers de Ciutat Vella. La processó seguirà l’itinerari habitual pels carrers del Raval i el Gòtic fins a arribar a l’avinguda de la Catedral, on es fa la tradicional trobada de les dues figures amb la de la Nostra Senyora de les Angústies. La processó del Raval torna a l’església de Sant Agustí, on es fa una segona trobada per als membres de la confraria. Aquesta germandat, que enguany celebra el 50è aniversari, també és l’encarregada de la processó de Diumenge de Rams, la tradicional Burreta. D’altra banda, Nostra Senyora de les Angústies surt a les set de la tarda de l’església de Sant Jaume, al carrer de Ferran. Després de trobar-se amb el Jesús del Gran Poder i la Maria Santíssima de l’Esperança davant de la catedral, baixa per la Rambla de nou fins al carrer de Ferran.

Amb un origen laic, perquè les van començar a fer un grup d’homes andalusos que estaven en un bar i no pas en una església, les processons de la Confraria 15+1 de l’Hospitalet han esdevingut les més multitudinàries de Catalunya. Aquest divendres n’hi ha dues, una de matinal i una altra a la nit. La del matí treu del local de la confraria a la plaça de la Bòbila (metro Can Vidalet) els passos del Pare Jesús Natzarè i la Mare de Déu dels Dolors, i fa un recorregut ben complet pels barris de Pubilla Cases i la Florida. El Crist de l’Expiració surt del carrer del Molí de l’Hospitalet a les 21 h en processó per diversos carrers de Pubilla Cases.

Mapa de processons de Divendres Sant, amb horaris i recorreguts.