Segons l’estudi del síndic, com a mínim cinc famílies de l’Institut Escola Costa i Llobera van cometre una irregularitat a l’hora de declarar el lloc de residència. Van assegurar que vivien més a prop de l’escola del que realment estaven amb l’objectiu d’aconseguir punts per proximitat i assegurar-se la plaça.

Aquesta és només un dels fraus que ha detectat el síndic. També considera que en alguns centres d’alta demanda hi ha un índex molt elevat de nens amb celiaquia (malaltia que també permet esgarrapar punts) i assenyala directament el Consorci d’Educació per haver permès ampliar places en algunes escoles, tot i que la llei preveu que per fer-ho cal acabar d’omplir la resta de centres de la zona.

Foc creuat entre el síndic i el Consorci

Precisament, el paper de “passivitat” que ha jugat el Consorci motiva la resolució de Ribó. El síndic ha demanat “mesures disciplinàries” perquè considera que “pot haver-hi una seriosa lesió de drets”, i ha reclamat a la Comissió de Garanties del Consorci que depuri responsabilitats.

Per la seva banda, el Consorci —que diu que comparteix la preocupació— s’ha defensat. La gerent, Mercè Massa, ha dit que “s’actuarà en qualsevol indici d’actuació fraudulenta o impròpia”, i ha recordat que ja s’han penalitzat vuit famílies que van falsejar el lloc de residència en la preinscripció del curs 2017-2018.

Escolteu-ho aquí: