La Generalitat va cedir la gestió de cinc residències de titularitat pública a la constructora Obrascón Huarte Lain (OHL) l’any 2016. Des de llavors, un grup de familiars denuncien una retallada de la plantilla que, asseguren, ha afectat la qualitat del servei. Demanen al govern català que obligui l’empresa a reincorporar les persones acomiadades perquè es pugui oferir un servei digne als residents.

Es tracta d’una situació de maltractament, segons els familiars d’usuaris dels cinc centres. La situació es repeteix a les residències Mossèn Vidal i Aunós (Sants-Montjuïc), Bon Pastor (Sant Andreu), Bertran Oriola (Barceloneta), El Molí (Nou Barris) i Alchemika (el Clot – Camp de l’Arpa). Asseguren que s’ha retallat el personal i que això els impedeix oferir un servei de qualitat. “A vegades hi ha una persona per a 14 o 20 avis i molts tenen molta dependència. Si es fan les necessitats a sobre poden estar quatre o cinc hores abans no els canviïn, no és que no facin la feina, és que no hi ha gent”, explica la Maria José Carcelén, portaveu de les famílies .

Els familiars de les persones grans que hi viuen denuncien la situació des de fa mesos. De fet, el mes de març es van tancar a una de les cinc residències com a protesta per les retallades de personal.

Per això, demanen a la Generalitat que retiri la concessió a OHL i que faci complir les ràtios anteriors. De moment, han recollit unes 8.000 signatures i esperen recollir-ne més durant les 12 hores de concentració a la plaça de Sant Jaume. Les entregaran dijous vinent, 22 de juny.

Les famílies han rebut el suport de la plataforma SOS Gent Gran BCN i de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Així mateix, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha admès a tràmit la queixa i ja ha demanat a l’Ajuntament si té resultats d’alguna inspecció o avaluació de les residències afectades.