(ACN/Redacció) El Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’Hospital Vall d’Hebron s’han unit per explorar el potencial terapèutic de l’art en adolescents amb càncer. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat aquest dimarts Obrint portes, un projecte que combina el gaudi de l’art i la creació artística i que té per objectiu treballar l’autoestima i la creativitat dels pacients i, alhora, fomentar les relacions amb joves que comparteixen les mateixes inquietuds.

En el marc del projecte, l’Hospital Vall d’Hebron elaborarà un estudi per analitzar l’impacte de l’art en la salut mental d’aquests joves, que són més propensos a patir malestar emocional i aïllament social. El projecte té la peculiaritat que s’ha finançat amb la subhasta d’un parell de botes que va fer servir Leo Messi i amb les quals va esdevenir màxim golejador d’un equip.

El programa va dirigit a 12 pacients d’entre 12 i 17 anys d’oncologia i hematologia pediàtriques del Vall d’Hebron i a les seves famílies, tot i que fan les activitats per separat. És l’equip de professionals del centre hospitalari qui selecciona els pacients participants, que han d’estar en un tractament de baixa intensitat, en manteniment o fora de tractament. “La iniciativa gira al voltant de la capacitat creativa i com pot tenir efectes beneficiosos per als joves amb càncer”, ha explicat Balcells, que ha recordat que, a banda dels tractaments clínics, hi ha teràpies, com l’artística, que també poden ajudar.

Les portes com a metàfora de la vida

El projecte gira al voltant de les portes, un element escollit pel seu simbolisme. “Les portes donen molt de joc: signifiquen l’inici d’una etapa molt més positiva a la seva vida”, ha dit la coordinadora dels projectes d’Arts en Salut del MNAC, Norma Vélez. Així doncs, cadascun dels joves ha hagut de dissenyar una porta que s’exhibirà en finalitzar el projecte. La iniciativa segueix la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’incorporar les arts i la cultura en els sistemes sanitaris.

El projecte consta de nou sessions —quatre al novembre, una al desembre i quatre al gener—, que tenen lloc al MNAC els dimarts a la tarda. En les primeres trobades s’han treballat la cohesió de grup i el diàleg perquè els adolescents explorin els sentiments i es relacionin a través de recursos de mediació artística com l’observació de l’art.