Cames adormides, mareig i somnolència són els símptomes que poden aparèixer després d’haver rebut una punxada en un context d’oci nocturn, com el que han denunciat dues noies aquest dissabte a la nit en una discoteca de Barcelona.

Es tracta d’un nou mètode de submissió química amb l’objectiu d’agredir sexualment. Actualment no hi ha un protocol unificat a tot l’estat per tractar aquests casos i altres tipus d’intoxicacions i per això les expertes en violència sexual aconsellen anar a un centre sanitari al més ràpid possible.

Alba Martínez Rebolledo, experta en violències sexuals d’Equipo Ágora, enfocat a la formació i les polítiques d’igualtat, insisteix que el primer que cal fer quan es té constància d’un fet així és avisar els agents de seguretat del local o els cossos de seguretat que controlin esdeveniments com festivals, perquè “d’aquesta manera segur que prevenim que hi hagi més punxades al llarg d’aquesta nit”.

D’altra banda, Martínez Rebolledo explica que just en el moment de notar la punxada o quan comencin a aparèixer els primers efectes de submissió química —sigui per punxada o per altres mètodes— “cal anar de seguida a un centre mèdic i posar-nos en mans d’especialistes”.

Equipo Ágora, que acaba de publicar consells per a aquests tipus de casos, recomana no perdre de vista que entre el 70 i el 80 % de les agressions sexuals les cometen les persones de l’entorn conegut.

El perill de “la normalització de la cultura de la violació”

“Estem parlant d’amistats, de familiars, de persones d’un cercle proper”, apunta l’experta, en contra de la idea preconcebuda que l’agressor ha de ser “el típic home encaputxat amb pinta de sospitós”. “És més probable que sigui un col·lega que sap perfectament quina és la nostra copa”.

Això, segons la portaveu de l’entitat, evidencia una normalització de la cultura de la violació que cada vegada és més present en entorns diferents.

Els Mossos asseguren tenir constància d’alguns casos no només a Barcelona sinó també arreu de Catalunya. Alerten que són fets aïllats i que no s’ha consumat cap agressió ni abús sexual en cap cas, perquè les noies que van detectar la punxada van buscar assistència. Només algunes d’elles van interposar denúncia.