Després del cas dels Maristes, el Departament d’Ensenyament pretén millorar la detecció i prevenció dels possibles casos d’abusos a menors per part de docents o personal administratiu dels centres educatius. Per això, en una reunió entre la consellera i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero, han acordat posar en marxa noves mesures.

Un dels acords és que a partir d’ara la fiscalia notificarà al departament els expedients iniciats contra personal docent i que actualment només coneixia el ministeri públic, sense avisar els centres afectats.

A més la fiscalia també ha accedit a demanar als jutges que potenciïn les mesures cautelars en cas de “sospites fonamentades” per tal d’apartar els suspectes del contacte amb menors, més enllà dels centres educatius, els professionals, tant docents com personal administratiu. Fins ara el departament només podia apartar els presumptes abusadors durant tres mesos i de forma provisional, en espera d’una sentència judicial.

El nou protocol encara no s’ha hagut d’activar

Aquest any, el Departament d’Ensenyament juntament amb el d’Afers Socials i Famílies ha establert un nou protocol per a prevenir i detectar possibles casos d’abusos sexuals a l’escola. El protocol estableix una resposta més coordinada així com diferents eines per treballar l’educació emocional dels menors perquè aprenguin a negar-se davant de possibles abusos i que els docents puguin detectar-ne un cas.

Des que va començar l’any encara no s’ha hagut d’activar aquest protocol. El departament també està treballant per detectar possibles radicalitzacions gihadistes així com la pertinença d’adolescents a bandes llatines o sectes de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra.