mesquita japo

(Agències) La Fiscalia de Barcelona s’ha pronunicat aquest dimecres contra la revisió a la baixa de dues condemnes per violència sexual. Seguint el criteri marcat per la Fiscalia General de l’Estat, els dos escrits s’oposen a rebaixar les penes a dos delinqüents sexuals condemnats amb sentència ferma a 12 anys i mig i sis anys.

Les defenses al·leguen que el Codi penal, reformat a través de la llei del “només sí és sí”, preveu penes més baixes pels mateixos fets, però el ministeri fiscal diu que les penes imposades l’any 2018 i 2019 també encaixen en el codi actual. Per això, insta l’Audiència de Barcelona a mantenir la pena imposada.

Demanen rebaixar tres anys la pena

Fonts de la fiscalia han explicat que la primera de les condemnes és una sentència de la Secció 7 de l’Audiència de Barcelona, ja confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va condemnar un jove per abús sexual continuat i corrupció de menors a 12 anys i mig de presó, 10 per abús continuat a una menor i dos i mig per corrupció continuada de menors.

La defensa d’aquest home ha demanat revisar la condemna amb l’entrada en vigor de la llei del “només sí és sí” i reclama absoldre’l d’abús per “l’escassa diferència d’edat entre el condemnat i la víctima”, que tenia 13 anys. El fiscal s’hi ha oposat perquè aquesta referència a la diferència d’edat ja existia en la llei anterior i, per tant, no veu “cap novetat significativa” per canviar la condemna.

La defensa també ha al·legat que, en cas de no absoldre’l, se li rebaixi la condemna a un màxim de set anys tenint en compte el nou rang de penes que estableix la llei del “només sí és sí”. Tot i això, el fiscal assenyala que el nou text de la llei, en tractar-se d’abusos sexuals amb penetració a una menor de menys de 16 anys, permet condemnar-lo a nou anys de presó.

Per argumentar igualment en contra d’aquesta rebaixa, el fiscal exposa que “tradicionalment s’ha admès que, amb independència que es vegin modificats els límits màxim i mínim de la pena establerta en un tipus penal per efecte d’una reforma, si la pena privativa de llibertat imposada abans de la modificació legislativa és també susceptible de ser imposada d’acord amb la nova redacció, no escau la revisió de la sentència condemnatòria”.

Demanen una rebaixa de sis a quatre anys de presó

El segon cas que la fiscalia s’ha oposat a revisar és una condemna, també de la Secció 7 de la Audiència de Barcelona i també ja confirmada pel TSJC, a sis anys de presó per agressió sexual i lesions lleus.

La defensa de l’home va demanar rebaixar la pena perquè la llei del “només sí és sí” fixa el mínim de la condemna per aquest delicte en quatre anys en lloc dels sis als quals va ser condemnat, però el fiscal de nou argumenta que “amb independència que es vegin modificats els límits màxim i mínim de la pena establerta en un tipus penal per efecte d’una reforma, si la pena privativa de llibertat imposada abans de la modificació legislativa és també susceptible de ser imposada d’acord amb la nova redacció, no escau la revisió de la sentència condemnatòria”.