Una mànega marina és un tornado que es forma damunt del mar. Aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’ Oriol Rodríguez, físic i meteoròleg especialista en tornados, ha explicat que es tracta d’una columna d’aire que rota a gran velocitat i que aixeca l’aigua del mar. Des de la llunyania se sol observar com una mena de cordill que penja sempre d’un núvol de tempesta.

Dissabte es van arribar a veure fins a nou mànegues marines davant del costa del Garraf i diumenge, dues més en aquest mateix sector. La imatge que il·lustra aquesta notícia correspon a les dues mànegues de diumenge vistes des de Sitges. Va ser capturada per en Marc Bermejo.

El meteoròleg ha apuntat que dimecres també hi va haver diversos fenòmens de temps advers: un esclafit a Igualada, i una mànega i posteriorment un petit tornado, que van afectar el sud de la ciutat de Mataró.

Una de les explicacions de la presència de tantes mànegues al llarg del cap de setmana rau en la formació d’una línia de convergència a l’àmbit marítim, és a dir, de vents de diferent direcció que en topar van afavorir la formació de nuvolades potents i tempestes. Un altre element remarcable, segons l’expert, va ser la cisalla del vent, és a dir, la presència de vent de direcció i velocitat variable en altura, que va facilitar la formació de nuvolades en rotació, les responsables de generar  mànegues marines.

L’Oriol Rodríguez és responsable del web Tornados a Catalunya, una base de dades sobre els tornados que hi ha hagut a Catalunya des de l’any 2000 i fins l’actualitat .

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada dilluns a ‘El matí de Barcelona’: