Durant tot el dia els diferents col·lectius universitaris podran exercir el seu dret a vot en les 18 meses electorals instal·lades en diferents centres de la universitat per escollir el nou rector entre els set candidats que s’hi han presentat. És la primera vegada que hi ha tants candidats, ja que en les ocasions anteriors n’hi havia fins a un màxim de quatre. De fet, l’única condició per presentar-se com a candidat és que siguin catedràtics en actiu a la universitat.

Els set aspirants a rector són el catedràtic d’Ètica, Norbert Bilbeny; el de Matemàtiques, Joan Elias; el de Bioquímica, Rafael Franco; el de Metodologia de les Ciències del Comportament, Joan Guàrdia; el de Farmàcia Clínica i Farmacoteràpida, Eduardo L. Mariño; el de Química Orgànica, Màrius Rubiralta, i el de Dret Processal, David Vallespín.

Algunes de les qüestions en què hi ha hagut consens dels candidats durant el procés electoral és la necessitat d’un nou rumb per a la UB, per dotar-la de més autonomia. Un altre punt d’acord és la importància de no generalitzar l’aplicació del decret 3+2 a tots els graus universitaris. Paral·lelament, també es té la intenció de rejovenir el personal docent investigador (PDI) i el personal d’administració i serveis (PAS), així com eradir-ne la precarietat.

La diferència en aquestes eleccions, que fa quatre anys que s’aplica, és que el vot de les 62.998 persones dels diferents col·lectius seran ponderats segons el sector al qual pertanyen, tal com es troba fixat en l’Estatut de la UB. D’aquesta manera el vot dels professors doctors amb vinculació permanent seran un 51 % del total i les altres categories de personal docent i investigador comptabilitzaran un 9 %, mentre que els alumnes significaran un 30 % i el personal d’administració i serveis ponderarà un 10 %.

Les de 2016 són les quartes eleccions que es realitzen a través del sufragi universal de forma secreta. Abans, el rector era escollit directament pel claustre de la UB -format per representants dels col·lectius que actualment tenen dret a vot-. Si cap candidat no obté la majoria absoluta aquest dilluns, es farà una segona volta aquest mateix dijous en la qual només hi hauria la possibilitat de votar els dos candidats més votats en la primera volta.