Aquest dissabte va ser el darrer dia de dejuni pel ramadà en la comunitat musulmana. En condicions normals, aquest diumenge es realitzaria la gran celebració de l’Id al-Fitr, festa que simbolitza la purificació i l’experiència espiritual viscuda durant el mes del ramadà. Però les circumstàncies actuals impedeixen fer trobades multitudinàries.
Sigui com sigui, cadascú a casa -sol o en família- celebra aquesta ocasió amb dolços, dàtils, tes i pregàries. En Mohammed Halhoul, portaveu del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, explica que aquest any la celebració és molt diferent: “Es podrà menjar i compartir la festa amb els familiars amb qui convivim. I, sobretot, utilitzar al màxim les xarxes socials per a les felicitacions”.
A més, Halhoul també explica que a través de videotrucades també es pot fer una celebració amb familiars que viuen lluny: “Abans només ens trobàvem amb els que viuen al mateix barri o municipi, però ara et pots trobar amb familiars que estan al Marroc, a Holanda o França, per exemple”.
Un ramadà insòlit
Enguany el mes de ramadà ha estat totalment atípic. Des del Consell Islàmic de Catalunya afirmen que aquest mes de dejuni i reflexió ja suposa un repte en circumstàncies normals. Però, enguany, en mig del confinament per la covid-19, els musulmans han hagut d’adaptar-se: “Tot el que és l’espiritualitat és pot fer i adaptar. En dos mesos i mig de confinament ens hem adaptat amb les tecnologies i hem buscat assessorament en els imams i els consells assessors religiosos”, explica Halhoul. D’aquesta manera, la gent ha pogut continuar la seva activitat religiosa i espiritual sense anar al lloc de culte.
Les mesquites obriran a mitjan juny
En aquest sentit, tot i que des de l’inici de la fase 0,5 es poden fer activitats religioses als centres de culte a un terç de la seva capacitat, des de la Comissió islàmica van recomanar allargar el tancament dels temples. Ha estat així perquè consideren necessari deixar temps per poder adaptar els espais i que les comunitats trobin solucions. “La gent haurà de portar la seva pròpia catifa, fer les ablucions a casa, portar mascareta, guardar les distàncies i caldrà fer una desinfecció global del recinte després de cada pregària”, explica el portaveu. Si tot va bé, esperen recuperar l’activitat a les mesquites i centres de culte a partir de mitjan juny.