menjar fi ramadà

Aquest dissabte va ser el darrer dia de dejuni pel ramadà en la comunitat musulmana. En condicions normals, aquest diumenge es realitzaria la gran celebració de l’Id al-Fitr, festa que simbolitza la purificació i l’experiència espiritual viscuda durant el mes del ramadà. Però les circumstàncies actuals impedeixen fer trobades multitudinàries.

Sigui com sigui, cadascú a casa -sol o en família- celebra aquesta ocasió amb dolços, dàtils, tes i pregàries. En Mohammed Halhoul, portaveu del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, explica que aquest any la celebració és molt diferent: “Es podrà menjar i compartir la festa amb els familiars amb qui convivim. I, sobretot, utilitzar al màxim les xarxes socials per a les felicitacions”.

A més, Halhoul també explica que a través de videotrucades també es pot fer una celebració amb familiars que viuen lluny: “Abans només ens trobàvem amb els que viuen al mateix barri o municipi, però ara et pots trobar amb familiars que estan al Marroc, a Holanda o França, per exemple”.

Un ramadà insòlit

Enguany el mes de ramadà ha estat totalment atípic. Des del Consell Islàmic de Catalunya afirmen que aquest mes de dejuni i reflexió ja suposa un repte en circumstàncies normals. Però, enguany, en mig del confinament per la covid-19, els musulmans han hagut d’adaptar-se: “Tot el que és l’espiritualitat és pot fer i adaptar. En dos mesos i mig de confinament ens hem adaptat amb les tecnologies i hem buscat assessorament en els imams i els consells assessors religiosos”, explica Halhoul. D’aquesta manera, la gent ha pogut continuar la seva activitat religiosa i espiritual sense anar al lloc de culte.

Les mesquites obriran a mitjan juny

En aquest sentit, tot i que des de l’inici de la fase 0,5 es poden fer activitats religioses als centres de culte a un terç de la seva capacitat, des de la Comissió islàmica van recomanar allargar el tancament dels temples. Ha estat així perquè consideren necessari deixar temps per poder adaptar els espais i que les comunitats trobin solucions. “La gent haurà de portar la seva pròpia catifa, fer les ablucions a casa, portar mascareta, guardar les distàncies i caldrà fer una desinfecció global del recinte després de cada pregària”, explica el portaveu. Si tot va bé, esperen recuperar l’activitat a les mesquites i centres de culte a partir de mitjan juny.