El nou cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, ha defensat davant la magistrada Carmen Lamela de l’Audiència Nacional l’actuació del cos durant els escorcolls de la Guàrdia Civil el 20 de setembre i han criticat l’informe que va aportar a la causa la Guàrdia Civil en què va acusar els Mossos d'”inacció”. López ha declarat aquest divendres com a testimoni, juntament amb tres comandaments més, per la causa que investiga el major Josep Lluís Trapero, destituït pel 155, la intendenta Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes per sedició. Tots han comparegut a proposta de la defensa de Trapero.

El comissari López i els altres tres comandaments han arribat a l’Audiència Nacional cap a un quart de 10 del matí. López ha estat el primer en sortir després de declarar durant més d’una hora. Les compareixences han estat en la mateixa línia i han coincidit amb Trapero, ja que, de fet, tots eren a la sala de comandament el 20 de setembre amb el major. Davant la magistrada, han defensat que era “físicament impossible” fer un cordó policial perquè pogués entrar un cotxe dels Mossos fins al departament d’Economia i la secretària judicial i els agents de la Guàrdia Civil en poguessin sortir. També han remarcat que era “impossible” defensar els cotxes de la Guàrdia Civil que van patir desperfectes perquè hi havia molta gent a la concentració i han coincidit amb la versió del president de l’ANC, Jordi Sánchez, que va dir que es va fer un cordó per part de voluntaris de l’entitat per protegir els vehicles.

López i els tres comandaments han declarat en qualitat de testimonis per la causa contra la intendenta Teresa Laplana i el major Josep Lluís Trapero, destituït per l’aplicació de l’article 155 i que actualment es dedica a tasques administratives per decisió del Ministeri de l’Interior. L’Audiència Nacional els investiga per sedició per les concentracions del 20 de setembre, igual que els presidents de les entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que aquest dijous ha fet un mes que estan empresonats a Soto del Real.

Trapero ha declarat com a acusat a l’Audiència Nacional dues vegades i, en la darrera, la magistrada va decretar deixar-lo en llibertat provisional amb mesures cautelars, igual que a la intendent Teresa Laplana, que és qui dirigia l’operació del 20-S davant el Departament d’Economia.