L’última visita de Felip VI a Barcelona va ser per la inauguració del Mobile World Congress i no va estar exempta de polèmica. Aleshores, les autoritats catalanes no el van voler rebre i en aquesta ocasió, la cúpula judicial no els ha convidat.

Durant el seu discurs, Felip VI ha posat en relleu la independència del poder judicial i ha apel·lat a la Constitució en diverses ocasions: “l’Estat de dret implica que la funció dels jutges ha d’estar guiada pels principis constitucionals”, ha dit.

A l’acte de lliurament dels despatxos hi ha el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i representants del món judicial com el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, que ha parlat de les “circumstàncies convulses” que estan vivint els jutges en l’actualitat.

La directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, s’ha dirigit als nous jutges per dir-los que “la tasca judicial s’ha d’exercir des d’un conjunt d’actituds morals” que contribueixen a legitimar la seva funció, com la imparcialitat, la integritat, la cortesia o la prudència. Qui també ha assistit a l’acte com a espectador ha estat el marit d’Espinosa, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa per rebel·lió contra el procés independentista.

Fort desplegament policial i concentracions a l’exterior de L’Auditori

Amb l’anunci de la visita del rei Felip VI, els CDR han convocat una concentració a tocar de L’Auditori per protestar contra el monarca. L’edifici està blindat per un gran desplegament policial des de primera hora del matí.