El govern català entén la preocupació i la indignació dels farmacèutics i lamenta la situació d'ofec que els poden causar els impagaments. D'altra banda, però, els adverteix que, com a part d'un servei de salut, tenen l'obligació de dispensar els medicaments als ciutadans que ho requereixin sense fer-los pagar la part que correspon a l'Administració. JOSEP MARIA PADROSA, director del Servei Català de la Salut El Departament de Salut ha anunciat que posarà en marxa un circuit especial per garantir la dispensació dels medicaments als ciutadans. Una mesura que s'activarà a partir del 8 de novembre si, pels nous impagaments, hi ha oficines que no poden comprar medicaments als proveïdors. JOSEP MARIA PADROSA, director del Servei Català de la Salut Així ha respost, doncs, el govern a l'anunci ahir dels col·legis de farmaceùtics de plantar-se per la situació. JORDI DALMASES, president del Col·legi de Farmacèutics "Ja n'hi ha prou és que estem, són quatre mesos ja que estem així, tres anys que dura la pilota i que es va fent gran, i que hi ha promeses..." La setmana que ve el deute de la Generalitat amb les farmàcies superarà ja els 400 milions d'euros, una xifra que podria incrementar-se fins als més de 600 a finals d'any, cosa que des del Col·legi anuncien que no és viable. De moment, segons el Col·legi de Farmacèutics, aquest impagament ja ha causat el tancament de 18 farmàcies en l'últim any a la província de Barcelona.

Les farmàcies asseguren que no poden suportar més el deute del govern català amb elles, que és de prop de 400 milions d’euros. Vista l’amenaça de fer pagar el 100% del cost del medicament a l’usuari com a mesura de pressió, el Departament de Salut ha reaccionat ràpidament: el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, ha asseverat que el Departament “ni vol ni  pot”, per mandat legal, plantejar aquesta opció.

Padrosa ha lamentat la situació actual, i ha anunciat la posada en marxa  d’un “circuit especial” per garantir l’administració de fàrmacs cars  en cas que les farmàcies no puguin fer-se càrrec  d’aquest cost. Aquests fàrmacs es podran dispensar directament en un  centre de salut en casos extraordinaris.

Els impagaments reiterats del Departament de Salut van causar la primera vaga del sector, que es va fer el 25 d’octubre de 2012. Més del 80% de les farmàcies van secundar un tancament històric i mig miler de farmacèutics es van concentrar a les portes del Departament de Salut per denunciar que 400 establiments farmacèutics corrien perill de desaparèixer. L’endemà, els farmacèutics van reclamar a la Generalitat un calendari per eixugar el deute, però la xifra continua augmentant.