(ACN/redacció) 36.304 docents estan cridats aquest dissabte, 1 de juliol, a les oposicions del Departament d’Educació. Es tracta de la convocatòria més gran de la història d’aquest departament, amb 14.238 places en joc, que actualment estan ocupades per personal interí. La convocatòria forma part del procés extraordinari per reduir la temporalitat a l’Administració, perquè passi del 35 % actual al 8.

Les proves es faran en més de 146 seus repartides en centres educatius d’arreu de Catalunya, mentre que la defensa oral dels projectes dels professors s’allargarà al llarg de l’estiu. A la tardor es farà la valoració dels mèrits i el procés no podrà concloure fins que es completi la fase de pràctiques, que només es podrà fer a partir del setembre del 2024.

Algunes de les persones que s’hi han presentat també han format part del procés de concurs de mèrits que el departament va iniciar la tardor de l’any passat, com a part del “macroprocés d’estabilització” per aconseguir rebaixar la temporalitat. Aquest concurs, que a diferència de les oposicions no inclou un examen sinó que valora els mèrits i la formació per consolidar les places, es donarà per finalitzat al setembre, quan els professors prendran possessió de la plaça.

Convocatòria extraordinària

La secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà, ha destacat que aquest procés és “extraordinari” per la magnitud de places però no pel contingut, ja que la Generalitat convoca de forma periòdica oposicions de mestres i professors. En els últims cinc anys, més de 16.000 aspirants s’han convertit en funcionaris de carrera. “És el mateix sistema, amb les mateixes garanties, però tenim més gent participant-hi”, ha assegurat.