L’Arts Santa Mònica ha inaugurat l’exposició “Lluís Llach. Com un arbre nu”, un recorregut multisensorial per l’univers del cantautor. Comissariada per Lluís Danés, la mostra s’estructura en vuit àmbits que duen per nom títols de cançons de Llach. Ocupa tot el Nivell Zero de l’Arts Santa Mònica fins al 26 d’abril.

La gent de la revista ‘Enderrock’, coorganitzadors, ha fet una ingent tasca documental, però la mostra entra sobretot pels ulls i l’oïda, i això és cosa del comissari, Lluís Danés. Col·laborador habitual de Llach en no pocs projectes, no pot amagar el seu gust per l’escenografia. Hi ha projeccions, pòsters, fotografies, música i sobretot molts objectes lligats a la trajectòria del músic empordanès. “He buscat donar cos físic, d’objecte, a les cançons i lletres de Lluís Llach”, comenta Danés.

Vuit àmbits amb nom de cançó

La mostra s’articula en vuit àmbits que duen nom de cançons o discos. Així, per exemple, ‘L’estaca’ és un espai on es poden escoltar les nombroses versions que s’han fet a tot el món de l’emblemàtic tema. ‘Viatge a Ítaca’ recorda personatges que han influenciat el músic. ‘El cafè antic’ és una recreació del cafè de Porrera on Llach va compartir estones amb el poeta Miquel Martí i Pol.

Cal destacar l’espai ‘Com dibuix fet al vent’, on es convida el visitant a una experiència immersiva amb ulleres de realitat augmentada: un concert de Lluís Llach en privat, en una biblioteca antiga molt ben recreada. Sobre el títol de la mostra “Lluís Llach. Com un arbre nu”, Lluís Danés explica: “D’alguna manera volíem despullar el personatge. Lluís Llach té moltes branques, volíem anar al tronc, perquè en aquests darrers anys potser alguna gent ha oblidat que ha estat, sobretot, un artista”.

Lluís Llach no ha volgut participar en cap aspecte de l’exposició. Ni tan sols ha assistit a la inauguració, perquè diu que no li agraden els homenatges.