Una desena de dones magrebines de la Trinitat Vella han participat en un taller de llenguatge fotogràfic impartit per l’Associació SUDS amb l’objectiu de treballar la seva identitat, els seus interessos i com volen representar-se. El resultat són una trentena de fotografies que es poden veure en forma d’exposició. “Parlem de la nostra identitat” s’exposarà al Centre Cívic Trinitat Vella fins al 25 de gener.

Les dones, totes migrades de primera generació, han treballat durant sis mesos amb la fotògrafa i presidenta de l’associació SUDS, Ester Pérez. Les sessions es feien una vegada a la setmana durant dues hores. En aquest temps, les participants han parlat d’elles mateixes: de qui són, de com es defineixen com a persones, de les seves limitacions, de què les empodera, de les seves sensacions i emocions, etc.

“Trencar relats hegemònics dominants”

Totes aquestes reflexions les han expressat a través de fotografies: “L’objectiu del taller era trencar els relats hegemònics dominants que estigmatitzen col·lectius que no tenen poder”, explica Pérez. “Per això, volíem que fossin elles les que es narressin a elles mateixes i que el taller servís per incentivar en les dones participants un procés de transformació personal. Les fotografies han servit com a eina d’empoderament i d’instrument per reflexionar de manera col·lectiva sobre experiències individuals“.

L’exposició es pot visitar, de moment, al Centre Cívic Trinitat Vella però serà una mostra itinerant que es podrà veure en altres espais de la ciutat. El servei d’interculturalitat de l’Ajuntament és l’impulsor del projecte i ja treballa amb l‘associació SUDS per oferir una altra vegada el taller i fer-lo extensible a totes les dones del barri que hi vulguin participar.

Associació solidària, feminista i internacionalista

SUDS és una associació de solidaritat, feminista i internacionalista, compromesa amb un model de transformació social que permeti erradicar les desigualtats. L’entitat impulsa la transformació gràcies a organitzacions, col·lectius i moviments socials que lluiten per la justícia global. L’associació intervé en la construcció d’un model de societat arreu del món que s’identifica amb l’equitat efectiva entre homes i dones, la defensa dels drets humans, els drets col·lectius dels pobles, els béns comuns i la pau amb justícia en zones de conflicte. SUDS té projectes a Catalunya, l’Amèrica Central, Sud-amèrica, el Magreb i Palestina.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a