El GLAS —Grup Laboral d’Acció Social— és una vocalia de l’Associació de Veïns de Sant Antoni. Va néixer el 2013 com una iniciativa de Serveis Socials per pal·liar els efectes de la crisi. Els veïns van decidir donar-hi continuïtat i fa uns cinc anys que organitzen L’estenedor, un projecte per finançar les activitats que ofereixen als membres del grup.

Una rifa que sempre toca

Fins al 26 de gener, si el temps ho permet, se situen en una carpa a tocar del Mercat de Sant Antoni per vendre llibres i altres objectes i fer difusió del projecte.

La rifa amb premi assegurat és un dels tres puntals de la paradeta de L’estenedor. Els altres dos són els llibres i un mercat vintage. La parada està oberta de les 10 del matí a les set o vuit del vespre. És el projecte del Grup Laboral d’Acció Social (GLAS) del barri per recaptar fons per tirar endavant diferents projectes per a persones que estan a l’atur, com ara la formació per actualitzar els currículums.

“Som un grup d’ajuda mútua”

Com que no reben ajuts econòmics directes, L’estenedor els permet fer tasques de suport i formació, així com d’altres com atenció psicològica. El grup els dona confiança i els ajuda a encarar millor la situació en què es troben. En set anys hi han passat un centenar de persones, moltes de les quals han trobat feina. Ara en són una desena les que reben assessorament. “Som un grup d’ajuda mútua, donem un suport, amistat […]. Molta gent ha vingut al GLAS, diguem-ne, amb molts problemes i se n’ha sortit […]. Entre tots hem de buscar una solució”, afirma Jordi Muntané, secretari del GLAS.

L’entitat col·labora estretament amb l’ONG De Veí a Veí i també forma part de la Federació d’Entitats de Calàbria 66. Amb L’estenedor, a banda de recaptar ingressos, també busca més voluntaris per potenciar les activitats del grup.