L’Armada espanyola ha fet esclatar aquest dilluns a les 15.35 h el projectil que es va trobar diumenge a la platja de Sant Sebastià. En el moment de la detonació, que s’ha fet mar endins, s’ha pogut apreciar una explosió en forma de guèiser de pocs metres d’altura. Tot seguit, l’Armada ha fet comprovacions per verificar que no hi hagués més rastre d’explosius a la zona i, sobre les 16.30 h, la platja s’ha reobert al públic.
La bomba, que contenia 70 quilos de trilita -el que es coneix com a TNT- s’ha detonat de forma controlada lluny de la platja de Sant Sebastià, mar endins, a 45 metres de profunditat. La Guàrdia Civil havia avisat que fer-lo explotar al lloc on s’ha localitzat podia ser perillós, per la gran càrrega explosiva i per la presència de gasoductes en aquest punt. Segons ha confirmat la Guàrdia Civil, l’artefacte, de 80 centímetres de perímetre i un metre de llargada, tenia una gran càrrega explosiva; és del 1936, època de la Guerra Civil.
Nova hipòtesi de l’Armada: algú hauria llençat la bomba a l’aigua
El cap del Grup de Desactivació de l’Armada i tinent de la Marina, Juan Pedro Saura, ha qüestionat que l’artefacte fos llançat a l’aigua des d’un avió, la principal hipòtesi amb què el cos policial treballava fins ara. Saura, en canvi, ha plantejat una nova hipòtesi: que algú diposités la bomba a l’aigua. Saura justifica aquesta possibilitat perquè a la bomba li faltaven les aletes estabilitzadores i el molinet per activar l’explosiu.
Juan Pedro Saura, a més, ha detallat davant dels mitjans de comunicació que el projectil, que era d’un model de bomba catalana d’aviació, podria haver representat un perill.
D’altra banda, el tinent de la Marina ha detallat que, en l’operatiu per detonar el projectil, la principal complicació que s’han trobat els tres submarinistes eren les embarcacions que accedien al perímetre restringit. En aquest sentit, l’Armada ha treballat amb l’objectiu de protegir la platja, la canonada de gas que hi transcorre i la vida marina.
L’artefacte ha estat traslladat en globus mar endins
El Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil ha traslladat l’artefacte amb globus des del punt on es troba fins a mar endins per no arrossegar-lo pel terra del fons del mar. La bomba s’ha detonat des d’un vaixell i la quantitat d’explosius que s’ha fet servir l’han determinat en una reunió de l’Armada espanyola que ha tingut lloc aquest dilluns al matí.