L‘artefacte explosiu trobat aquest diumenge a la platja de Sant Sebastià no és una excepció. Segons es desprèn d’una resposta a una pregunta parlamentària d’aquest 2019 del senador d’EH Bildu Jon Iñarritu, els cossos de seguretat de l’Estat espanyol han fet detonar des del 1985 més de 35.000 artefactes explosius. Dels quals el 80 %  sembla que procedien de la Guerra Civil. Així doncs, trobar aquest tipus d’explosius és molt més habitual del que podríem pensar en un primer moment. En els últims 33 anys, s’han localitzat 334 bombes a Barcelona, incloent-hi la trobada aquest diumenge.

De les 333 trobades fins a finals del 2018, dues són bombes d’aviació, 42 són granades de mà, 24 granades de morter, una granada de fusell i 264 projectils d’artilleria. La majoria han estat trobades amb comptagotes al llarg de les tres últimes dècades, però l’11 de març del 2007 es va fer la troballa més important de la ciutat. Es van localitzar al mateix punt 250 projectils d’artilleria.

L’any 2009 els Mossos d’Esquadra van desactivar més de 1.600 explosius de la Guerra Civil a Catalunya. De fet, en el seu moment, calculen que fins al 2030 no s’haurien eliminat per complet totes les restes d’aquest conflicte. Segons els Mossos, els artefactes que es poden trobar més habitualment a Catalunya són les granades de morter, els projectils d’artilleria, les granades de mà tipus pinya, les granades de mà universal i bombes d’aviació de diferents mides i pes.

La Barceloneta, una de les zones més afectades per les bombes

Tampoc és casual que s’hagi trobat aquest artefacte a la platja de Sant Sebastià a la Barceloneta. Segons explica l’historiador Dani Cortijo, la majoria d’avions que van bombardejar Barcelona venien de la base italiana de Mallorca i una de les zones més afectades per les bombes d’aviació va ser precisament la Barceloneta. El projectil trobat aquest diumenge podria ser un d’aquests artefactes que no va explotar al seu moment.

Cortijo recorda que la platja de Sant Sebastià va patir diversos impactes de bomba. És més, l‘Escola del Mar que estava situada a la zona va ser completament destruïda. De fet, la zona on hi ha actualment el mercat de la Barceloneta eren cases que van quedar també destruïdes.

Què fer si trobes un artefacte explosiu?

Els Mossos d’Esquadra ofereixen una sèrie de consells. Recorden que malgrat que faci molts anys que les bombes estan abandonades poden continuar sent perilloses i destructives. Posen molt d’èmfasi en el fet que si es troba l’artefacte, no s’ha de tocar, ja que podria explotar. Des dels Mossos recomanen allunyar-se del lloc i trucar al 112.