L’increment del nivell del mar és la premissa principal que ha presidit el primer acte dut a terme pel grup ecologista Extinction Rebellion Barcelona al Museu Marítim. Els organitzadors han escollit començar per aquesta problemàtica afirmant que encara que no sigui el problema més greu al qual ens enfrontem, sí que és un dels més coneguts i, sobretot, el que més pot afectar en ciutats de tradició marítima com Barcelona.

L’acte ha estat de caràcter més festiu i artístic -dins de la gravetat del problema- amb l’objectiu de mobilitzar més persones i atraure públics de totes les edats. Des d’Extinction Rebellion afirmen que és molt important fer-se visible per aconseguir que la ciutadania se sumi a la causa. És una acció multitudinària com les manifestacions de Fridays for Future que s’han celebrat a Barcelona els últims mesos.

Dins del Museu Marítim s’ha celebrat l’acció, que ha consistit en una agrupació de persones caracteritzades com a elements marítims, a més de grans pancartes amb lemes com “rebel·lió” o “els oceans s’alcen, nosaltres també”.

Calendari de mobilitzacions

La primera vaga general mundial contra el canvi climàtic es celebra el 27 de setembre, però durant tota la setmana hi haurà diferents mobilitzacions:

  • 22 de setembre: acció directa de bloqueig conjunta amb Fridays for Future
  • 23 de setembre: cimera mundial pel clima a Nova York
  • 27 de setembre: vaga mundial pel clima, convocada per Fridays for Future a escala internacional. A Barcelona hi haurà una manifestació multitudinària.

El dia 7 d’octubre hi ha programada la mobilització més gran en l’àmbit estatal, que vindrà seguida per altres petites accions:

  • 7 d’octubre: Segona Rebel·lió Internacional pel Clima. Es preveuen bloquejos massius a diferents capitals mundials, com per exemple Sydney, Amsterdam, Berlín, París o Madrid. Aquesta mobilització és organitzada pels diferents grups locals d’Extinction Rebellion. Des de Barcelona ja s’estan preparant autobusos per totes aquelles persones que vulguin anar a Madrid.
  • 27 d’octubre: reunió de l’alcaldessa Ada Colau amb els cinc col·lectius que van enviar la carta per l’emergència climàtica (Fridays for Future, Families for Future, Climacció, Moviment per la Justícia Climàtica i Rebel·lió o Extinció Barcelona).

El que els organitzadors d’Extinction Rebellion Barcelona pretenen aconseguir amb totes les mobilitzacions són tres objectius principals: que els governs exposin la veritat sobre l’estat d’emergència climàtica, actuacions de manera immediata i efectiva per moderar les emissions de gasos contaminants i, per últim, que aquestes accions es duguin a terme a través de processos d’assemblea ciutadana. Exigeixen justícia social.