La comunitat científica ha celebrat l’anunci de la nova vacuna del coronavirus de la farmacèutica Pfizer, que té una efectivitat del 90 %. Els experts consideren que això és una “notícia extraordinària”. “Aquesta efectivitat està per sobre de totes les expectatives que es tenien”, assegura Rafael Vilasanjuan, membre del Comitè Internacional per a la Vacunació i director de l’àrea d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal.
“Estem veient la llum al final del túnel”
Per fer-nos una idea de l’abast d’aquesta xifra, el coordinador de la Unitat de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Valentí Pineda, recorda que en la vacuna de la grip l’efectivitat fluctua entre el 60 i el 70 %, depenent de l’any, i per això considera tot un èxit tenir una vacuna d’un virus nou amb aquestes xifres. També és optimista Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, que assegura que “estem veient la llum al final del túnel, tot i que el túnel és llarg”.
Encara no se sap, però, quins són els grups de població on serà més efectiva, si en gent gran o en infants, per exemple. Vilasanjuan assegura que amb una malaltia tan freqüent com el coronavirus, una eficàcia del 50 % en la vacuna ja evitaria milions de morts.
La vacuna reduirà les morts
De la vacuna s’espera que les morts per la covid-19 es redueixin dràsticament. Ara bé, no se sap si frenarà els contagis. Els científics volen saber ara si evitarà la transmissió del virus, o bé evitarà que les persones emmalalteixin. “No crec que es puguin aplanar les corbes de contagi, però el repte és que no haguem de parlar de morts diàries per la covid-19″, ha explicat Pineda.
La vacunació massiva serà més tard
Tot i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha situat la vacunació de la població de risc a principis del 2021, els experts ho veuen “molt agosarat”. Vilasanjuan creu que com a mínim caldrà esperar a la primavera per començar a vacunar la població vulnerable i el personal sanitari, i situa entre finals del 2021 i al llarg del 2022 la vacunació massiva de la població.
A més, el doctor Pineda ha afegit que, mentrestant, s’hauran de seguir mantenint les mesures de seguretat, la mascareta, el rentat de mans i la distància social. Per tant, no es tornarà a fer vida normal com a mínim fins a l’estiu del 2021, o fins que la vacuna no arribi a la majoria de la població.
Els científics demanen prudència
La vacuna de Pfizer encara no està enllestida; es troba en la fase final o fase 3. La comunitat científica ha demanat prudència, perquè encara no s’han pogut validar els resultats anunciats per la farmacèutica americana. Fins i tot, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha qualificat l’anunci de la farmacèutica Pfizer d'”estratègia de màrqueting“. Com aquesta, hi ha entre quatre i sis vacunes que es podrien distribuir en els propers mesos.
Tots els experts coincideixen a alertar de les barreres de la fabricació, distribució i administració de la vacuna. D’una banda és complicat fabricar-la a gran escala. De l’altra, la vacuna de Pfizer s’ha de conservar a 80 graus sota zero i, o bé tots els centres d’atenció primària adquireixen neveres potents que en permetin la conservació, o bé la vacunació s’haurà de fer en centres hospitalaris. Uns centres que, recorda Macip, ara estan saturats atenent els pacients d’aquesta malaltia.