Els infants transmeten molt poc el coronavirus. Els resultats de la primera part d’un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron, que es van donar a conèixer a l’agost, ja ho apuntaven i ara es confirma: només un 8 % dels pacients pediàtrics que van participar en l’estudi van transmetre el virus a un altre membre del nucli familiar. En un 3 % més de casos l’origen del contagi era un altre infant del nucli familiar. Per tant, només en un 11 % dels casos l’origen del focus de transmissió va ser un menor.
“Constatem que la lliure circulació dels infants i el retorn a les escoles no han suposat una major transmissió del SARS-CoV-2 per part d’ells”, explica Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron. Tot i això, es constata que el nucli familiar és un dels principals espais on es transmet la malaltia.
Més de 1.000 pacients en estudi
En l’estudi hi han participat 1.081 pacients pediàtrics que van donar positiu en una prova PCR entre l’1 de juliol i el 31 d’octubre i 3.515 contactes familiars diagnosticats en el mateix període. Es tracta d’una mostra molt més àmplia i amb dades molt més contrastades que en la primera part de l’estudi, que va ser retrospectiu i en molts casos no es van poder confirmar els diagnòstics amb proves PCR.
Pels investigadors caldria tenir en compte les dades que es desprenen d’aquest estudi a l’hora de definir les restriccions per evitar contagis. “Hauríem de començar a treure els nens de l’equació de la covid i veure com podem deixar de fer-los víctimes de tot plegat“, comenta Soler. A més, tot i que no és partidari de relaxar les mesures a les escoles fins que la situació del conjunt de la societat estigui més estabilitzada sí que creu que, a l’hora de decidir quantes persones es poden reunir en les festes de Nadal, els menors de 16 anys no haurien de comptar igual que un adult.
En aquest estudi també s’ha confirmat que la majoria de pacients pediàtrics de coronavirus, el 47 %, són asimptomàtics i molt pocs, un 2,5 %, acaben necessitant que els ingressin a l’hospital.
Properes investigacions
Pels investigadors del Vall d’Hebron ara cal continuar estudiant altres aspectes del comportament del virus i els possibles tractaments. Soler explica que a banda de seguir monitoritzant la gravetat dels casos que es diagnostiquen també és molt important esbrinar perquè la transmissió és tant irregular i hi ha alguns casos d’hipertransmissió. En aquest sentit estan preparant un estudi que esperen posar en marxa en escoles durant el segon trimestre escolar.
A més, també estan treballant en definir un model predictiu que d’acord amb un grup de símptomes permeti predir si una prova de PCR donarà positiu o no.