El documental web ‘Infància (des)protegida’ parteix de tres casos concrets, els testimonis en primera persona de tres víctimes de maltractaments i abusos sexuals durant la infantesa i/o adolescència. A partir d’aquí, els periodistes Karma Peiró, Rocío Minvielle, Francina Cortés i Xaquín Veira posen sobre la taula no només aquestes violències, sinó també les mancances i les incongruències de les administracions així com dels serveis que es fan càrrec dels casos.

Un dels testimonis del documental ‘Infància (des)protegida’

Tres casos “entre milers”

Un menor víctima de violència psicològica en una llar on hi havia violència de gènere, un jove que ha crescut en centres d’acollida i una mare que denuncia que la filla ha patit abusos per part del pare. Són tres casos ben diferents, però “són tres entre milers”, insisteix Karma Peiró. S’estima que un de cada cinc menors pateixen abusos sexuals i entre el 70 i el 85 % són maltractats per part d’un familiar o algú de l’entorn.

El Premi Montserrat Roig del 2019, que promou la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona, els ha permès estirar el fil per investigar què troben les víctimes un cop denunciats o descoberts els seus casos. El documental critica el que han trobat: “Oblit, violència institucional, por, resiliència…”.

Crítics amb l’assistència a les víctimes

El muntatge també denuncia les llistes d’espera de mesos dels serveis assistencials i els processos legals, que s’allarguen de mitjana tres anys. També critiquen les sentències “adultocèntriques que posen en risc els menors” i l’excés de protocols i molta confusió sobre les actuacions a seguir. A més, troben a faltar formació amb perspectiva de gènere en àmbits de salut, educació i justícia, així com dades públiques sobre la situació. “No hi ha dades o es recullen internament, no són públiques”, explica Peiró. “I sense dades és complicat determinar un pressupost o recursos necessaris”.

A banda dels testimonis, han entrevistat una trentena d’experts i nou representants del sector públic com la DGAIA, el síndic de greuges, un sergent dels Mossos d’Esquadra i Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes.

Un documental web a l’abast de tothom

El documental web es pot consultar de forma lliure des del 30 de gener al web Infanciadesprotegida.com. La intenció ara és fer-ne difusió per tal que el facin servir equipaments, institucions i serveis, amb l’ànim de “reclamar explicacions” i solucions a l’Administració sobre la gestió de les víctimes. El projecte és la continuïtat d’un primer documental web, Desprotegides.cat, que va posar llum a les violències masclistes.