Aquest dilluns ha començat l’enderroc de la glorieta de Vil·la Maria, una casa històrica situada al carrer de Queralt, número 18, a Vallvidrera. Fa tres dies que altres parts afegides de la casa es van començar a tirar a terra però cap com aquesta glorieta emblemàtica, ubicada a la façana posterior, amb vistes sobre el jardí romàntic de la finca i la ciutat de Barcelona. Els veïns han posat el crit al cel malgrat que la propietat té llicència per fer-ho.

Mariano Viñas Dorda va fer construir Vil·la Maria el 1907 per homenatjar el seu germà, el famós tenor wagnerià Francesc Viñas (1863-1933), que havia assajat en aquest espai. L’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana han confirmat a betevé que la propietat té una llicència d’enderroc parcial vigent per a aquests treballs.

Llicència d’enderroc parcial de Vil·la Maria

La demolició ha començat aquest matí i ha quedat aturada una estona a causa de la presència de la Guàrdia Urbana, que ha estat alertada pels veïns. L’enderroc parcial s’ha reprès quan els agents han comprovat que el permís de demolició parcial era correcte i que afecta els afegits posteriors a la construcció original de l’edifici.

Diversos obrers en procés de demolició de la glorieta de Vil·la Maria

L’Ajuntament evita l’enderroc de la finca original

Fonts municipals han explicat a betevé que va negociar amb la propietat i va aconseguir que no s’enderroqués la finca original, tot i no estar catalogada. Els veïns s’han mostrat sorpresos i decebuts per aquesta demolició parcial perquè, segons expliquen, el consistori els havia informat que es mantindria la casa històrica però mai no s’haurien imaginat que això no inclogués la glorieta.

Reclamen preservar-ne els jardins d’estil romàntic

Per evitar més enderrocs com aquest, l’associació Som Collserola ha demanat que es revisin els edificis catalogats a la ciutat, perquè n’hi ha molts que encara no hi estan inclosos. D’altra banda, fa temps que demanen que es preservin els jardins d’estil romàntic que hi ha en aquesta finca, però està previst que s’hi construeixin tres habitatges unifamiliars. El consistori encara no els ha concedit la llicència d’obres per construir-los.

Instància presentada a l’octubre

L’associació Som Collserola, que lluita per preservar el patrimoni històric de la serra, va presentar a l’octubre una instància a l’Ajuntament per demanar la preservació dels jardins i elements decoratius de la casa. També hi sol·licitaven que la llicència municipal d’obra nova s’adaptés a l’entorn i no distorsionés les edificacions del voltant.