residències municipals

Barcelona ha programat 600 sessions culturals en 300 residències de gent gran amb l’objectiu de combatre el deteriorament mental mitjançant l’estimulació cognitiva de l’art i la música. L’objectiu és combatre les conseqüències de l’aïllament per la covid. Es tracta de sessions fetes amb la col·laboració de museus, que exposen obres als residents, o de musicoteràpia.

L’efectivitat ha estat provada en quatre residències

La iniciativa es posa en marxa després de constatar en quatre centres municipals que són una eina eficaç per tractar el deteriorament mental. L’ajuntament vol consolidar aquests programes a la resta de centres de la ciutat i, per això, signarà un conveni de col·laboració perquè els museus de la ciutat facin visites a les residències.

En els darrers mesos el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Museu Picasso i el Museu Nacional d’Art de Catalunya han fet sessions en què s’han presentat obres i exposicions als residents. L’objectiu d’aquesta iniciativa era traslladar als usuaris sensacions i emocions per incentivar l’exercici cognitiu del reconeixement, la memòria, el record i la conversa. L’aproximació als museus, ha tingut una valoració molt positiva.

Quadres, música i pedals

Paral·lelament, de la mà del projecte Singular Música & Alzheimer, les quatre residències municipals han desenvolupat sessions de musicoteràpia, en grups reduïts d’unes cinc persones cadascun, tot respectant els grups bombolla i amb assistència voluntària.

Bicis sense edat‘ és una altra de les iniciatives que s’ha fet en els darrers mesos als centres de titularitat municipal. L’activitat ha estat possible gràcies als voluntaris i a les bicicletes adaptades perquè els residents poguessin sortir al carrer. Segons el consistori, “els beneficis en els àmbits psicològic i social han estat evidents”, ja que tots els participants han notat una millora en el seu “estat anímic i una reducció de l’ansietat”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a