El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha presentat aquest divendres la temporada 2021, que estarà articulada al voltant del concepte de simbiosi que significa conviure, segons ha explicat la directora del CCCB, Judit Carrera.

El centre iniciarà l’any amb l’exposició que es va haver d’ajornar per la pandèmia, “Mart. el mirall vermell”, fins a l’11 de juliol. La següent exposició de l’any serà “Ciència fricció”, del 8 de juny al 28 de novembre, que aprofundirà en el diàleg entre espècies a partir del treball de Donna Haraway i Lynn Margulis sobre la convivència de les espècies.

Posteriorment, s’exposarà la mostra “Urban nature”, de l’1 de juliol al 19 de setembre, sobre la vida urbana en temps d’aïllament i bombolles digitals. En darrer lloc arribarà el recorregut per la història cultural de la màscara a l’exposició “La màscara mai menteix”.

Imatge de les Pussy Riot, de l’exposició “La màscara mai menteix”

A banda de les exposicions, el CCCB acollirà també cicles de conferències, converses i trobades literàries, com el festival literari Kosmopolis, que se celebrarà enguany al juny i tindrà la ciència-ficció com a nucli. El World Press Photo se celebrarà en dates similars a les d’enguany .

La interconnexió dels humans

Per definir l’eix articulador del programa, Carrera ha posat d’exemple el coronavirus. Ha explicat que el fet que un virus s’originés en una ciutat de la Xina i hagi sacsejat el món “demostra com n’estem d’interconnectats”. En aquest sentit, l’objectiu del nou programa és reivindicar el vincle amb els altres. És a dir, mostrar la interdependència entre els humans.

Contra la por, l’aïllament, els grups bombolla, la cultura i viure junts és la resposta.”
Judit Carrera, directora CCCB

El pressupost cau un 4 %

El programa s’ha presentat després de l’aprovació del pressupost de l’any vinent, que arribarà als 10,8 milions d’euros. Aquesta xifra representa una caiguda del 4 % respecte al pressupost del 2020. Segons ha expressat Carrera, esperen “esmenar” aquesta xifra a través d’un compromís “ferm” de la Diputació de Barcelona a partir del mes de març.