L’esquelet gegant de balena que presideix l’entrada és el que més crida l’atenció dels infants, però el Museu de les Ciències Naturals de Barcelona allotja molts més objectes que, combinats amb les projeccions de les parets, expliquen l’evolució del planeta Terra. Fa 10 anys que aquest edifici a tocar del Parc del Fòrum es va convertir en una ampliació del museu que hi ha a Ciutat Vella. Es va inaugurar el 27 de març del 2011 i des d’aleshores l’han visitat més d’un milió de persones. Segons un estudi del 2019, aquest va ser el museu que més públic local va rebre.

Ara, per celebrar la dècada, han organitzat 10 exposicions especials que s’aniran coneixent cada mes, fins que acabi l’any. La primera és una rèplica del gabinet de curiositats de la família Salvador, una nissaga d’apotecaris i naturalistes que entre els segles XVII i XIX van col·leccionar tot tipus d’objectes i éssers naturals. La cap de Programes del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona, Lina Ubero, ha explicat que eren col·leccions privades que només unes quantes persones selectes podien veure: “Era una família de Barcelona que tenia una farmàcia, una apotecaria, que va crear un espai que durant tres segles va anar reunint mostres de la natura d’arreu del món”, ha detallat.

El gabinet original, amb mobles i llibres inclosos, és a l’Institut Botànic de Barcelona. S’hi poden veure fòssils i tot tipus d’animals, a més de pergamins amb informació de la medicina de l’època. Aquesta és la primera de les 10 sorpreses que el Museu ha preparat i de les quals Ubero no n’ha volgut revelar gaires detalls: “Puc dir que un parell d’elles estan pensades al voltant dels veïns: pels veïns i amb els veïns”, ha dit. Qui vulgui resoldre el misteri pot visitar l’equipament el dia 10 de cada mes de manera gratuïta, excepte el maig, que serà el dia 11. El primer dia de portes obertes ha estat aquest dissabte, 27 de març, coincidint amb la data d’inauguració de fa 10 anys, i s’hi han acostat més de 2.000 persones.