En referència a la polèmica que s’ha aixecat per les dues estàtues franquistes que aquest matí han arribat a la plaça Comercial, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que entén “els actes de rebuig” però considera que “ha d’incomodar més que no es conegui la història d’aquests símbols”, per això, conclou que “no podem tancar les estàtues als magatzems”. Pisarello critica que “es vulgui presentar com un debat contra el franquisme un atac contra el projecte d’un govern”.

Pisarello, ha refermat que l’exposició denuncia el feixisme i ha convidat els ciutadans a visitar-la per informar-se i perquè “puguin jutjar amb coneixement de causa”. El comissionat de Programes de Memòria ha defensat que no acceptaran la censura prèvia i ha argumentat que “els continguts de l’exposició parlaran per si mateixos”.

El comissari de l’exposició, Manel Risques, ha recordat que ‘La Victòria’ va estar situada a la confluència del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal fins a 2011 i ha criticat que “si hi hagués hagut una actitud tan contrària a les estàtues franquistes, s’hauria retirat molt abans”.

L’oposició municipal, excepte la CUP, ha plantat el govern municipal en la inauguració de l’exposició “Franco, Victòria i República. Impunitat i espai públic” per mostrar el seu rebuig a les estàtues franquistes.

“Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà” vol convidar a reflexionar sobre la permissivitat amb els símbols de la dictadura amb el protagonisme de tres estàtues. També recorda que els autors de les figures, Marès i Viladomat, van treballar per a la Segona República, van exaltar el franquisme i, posteriorment, van ser reconeguts per la democràcia. L’exposició es podrà visitar gratuïtament fins al 30 d’octubre. Entre l’1 de novembre i el 8 de gener caldrà pagar 2,20 euros.