Els pantans de les conques internes, al 58 % de capacitat

Després de nombrosos mesos eixuts, el 2018 ens ha aportat diversos episodis generals de pluja i neu. Les primeres tongades de precipitació abundant de finals de gener i principis de febrer no van ser suficients per fer augmentar de forma apreciable els pantans. Veníem d’una llarga sequera i els boscos assedegats i els aqüífers van interceptar bona part de l’aigua. Des de finals de febrer, amb la fusió de la neu de les cotes baixes i l’arribada de noves precipitacions. els embassaments s’han començat a omplir.

El dia 4 de febrer els embassaments de les conques internes de Catalunya es trobaven només al 44 % de capacitat, actualment freguen el 58 %. Malgrat aquest increment notable, aquests pantans que abasteixen d’aigua Barcelona i l’àrea metropolitana es troben encara lluny del 74% de mitjana dels darrers cinc anys per aquestes dates.

Escenari de prealerta a les conques internes

Tot i la millora de l’estat dels boscos i dels pantans, convé tenir ben present es manté l’escenari de prealerta per sequera a les conques internes, que es declara quan les reserves baixen per sota el 60 %. Tal com  recorda l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aquest escenari comporta l’activació dels recursos d’aigua no convencionals i la producció d’aigua dessalinitzada amb l’objectiu de mantenir el màxim possible de les reserves d’aigua en els embassaments.

Sequera acumulada

Per avaluar l’estat de la sequera el Servei Meteorològic de Catalunya utilitza l’index de precipitació estàndard (IPE), que permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori i per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més llargs, superiors a 12 mesos, aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies i l’emmagatzematge d’aigua als embassaments.

Si consultem els valors per als darrers sis mesos podem comprovar que la situació ha millorat notablement a l’entorn metropolità i en el conjunt de les conques internes, on la situació és de normalitat. Per contra, si mirem períodes més llargs, es fa palès que la sequera es manté i ve de  molt lluny, un fet que ha acusat sobretot la vegetació durant els darrers mesos.

Convé no oblidar, i més aquest dijous, el  Dia Mundial de l’Aigua, que la situació ha millorat gràcies a les darreres precipitacions però que la sequera acumulada és vigent i que convé que continuï plovent i, sobretot,  que mantinguem l’ús responsable de l’aigua.