La investigació va començar el novembre de 2011, després que l’Institut Municipal d’Hisenda detectés que s’havia produït un frau de 14.946 € en el pagament de tributs municipals (IBI, IAC, taxes i multes). L’estafa s’havia realitzat mitjançant l’ús d’una trentena de targetes clonades. Aquests imports havien estat reclamats pels legítims titulars, la majoria estrangers. Que quasi totes les targetes fossin estrangeres va comportar la creació d’un equip de treball conjunt entre la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional.

Paral·lelament, les targetes robades també es van utilitzar per pagar factures de subministraments, com l’aigua, la llum o el gas. L’import d’aquests rebuts acostumava a ser de quantitats modestes, d’entre els 160 i els 200 euros, però la suma de tots va fer que la quantitat estafada a les companyies superés els 63.000 euros.

“Modus operandi”

Els integrants del grup estaven organitzats en funcions. Alguns compraven en fòrums privats de pirates informàtics russos les dades necessàries d’una targeta bancària per poder fer-la servir a Internet. D’altres, es dedicaven a la captació de persones i propietaris d’establiments que tinguessin rebuts pendents i s’oferien per fer-los el tràmit amb una suposada bonificació del 50% del total, un import que els cobraven en efectiu. Després, pagaven les factures a través d’Internet amb targetes clonades. El pagament el realitzaven membres del grup que no eren ni els captadors ni els beneficiaris.

El  març de 2012, la policia va aconseguir identificar les 50 persones que integraven la trama, de les quals 19 han estat detingudes, 22 imputades i les nou restants, ja identificades, estan en cerca i captura. De moment, com que tenen domicili conegut, tots els implicats en la trama han quedat en llibertat amb càrrecs.