El protocol per contaminació es va activar el 4 de desembre en 16 municipis de la regió metropolitana, per alts nivells de NO2, i des de llavors només es va desactivar durant el cap de setmana de la Puríssima. Aquest dijous s’ha desactivat i, segons Medi Ambient i Sostenibilitat, no es preveu que es torni activar durant els propers dies “perquè les condicions meteorològiques estan començant a afavorir una dispersió dels contaminants”.

El Servei Meteorològic de Catalunya apunta, en el seu web, que “tornen a preveure la formació d’aquesta petita capa d’inversió de radiació arran de terra, que es desfarà al llarg del matí de divendres, dia  13, i de dissabte, dia 14”. Aquesta capa d’inversió dificultaria la dispersió de contaminants.

Medi Ambient assegura doncs que la situació encara no és òptima i qualifiquen la qualitat de l’aire de “regular”, motiu pel qual segueixen recomanant l’ús racional del vehicle privat. De fet, les estacions de Gràcia – Sant Gervasi, Ciutadella, Palau Reial i Sants, encara han registrat aquest dijous valors de NO2 iguals o superiors als de dimecres, dimarts i dilluns passat. Medi Ambient i Sostenibilitat ho qualifica com a “puntes de contaminació que es produeixen cada dia, pel trànsit de les hores punta”.

Si analitzem els valors mitjans de NO2 que s’han registrat al llarg dels quatre dies d’aquesta setmana, s’observa que les estacions de la Ciutadella, l’Eixample i el Poblenou tenen valors similars.

Segons la legislació europea els nivells de NO2 són preocupants quan se’n sobrepassen els 200 micrograms per metre cúbic (µg/m³) i durant tot l’episodi en què ha estat activat el protocol en cap cas no es va sobrepassar aquest llindar. El valor màxim el va registrar l’estació de l’Eixample, que va arribar fins als 177 µg/m³.