12 dels 32 pisos d'aquest immoble estan ocupats, una situació que els veïns denuncien que genera problemes de salubritat, convivència i seguretat. De fet, segons els Mossos d'Esquadra, a l'interior s'hi produeixen petits tràfics de drogues. Des de l'associació de veïns aseguren que ja s'han posat en contacte amb l'Ajuntament i la Generalitat per intentar trobar-hi una solució. MARIA ORTEGA, presidenta de l'Associació de Veïns Illa Metalco "Que no nos tengan estos escándalos. Es que de noche no hay quien duerma aquí. Porque de noche, las peleas, los gritos, la radio... y es imposible estar aquí." Segons els Mossos d'Esquadra, almenys vuit pisos estan pendents d'una ordre judicial de desallotjament. I per evitar més ocupacions s'han contractat vigilants privats. La policia, però, assegura que a vegades és complicat evitar-ho. RAMON TOMÀS, cap de la Comissaria de Sants-Montjuïc "L'ocupació s'està fent per dins, és a dir, en pisos ja ocupats, trenquen envans i passen al pis del costat que està tapiat o amb mesures de seguretat perquè no hi puguin accedir. D'aquesta manera, els vigilants no poden ni detectar aquesta nova ocupació." En el darrer any els Mossos d'Esquadra han fet deu desallotjaments en aquest immoble. El darrer va ser ahir, a primera hora del matí, quan es van detenir dues persones. Al mateix edifici hi ha 16 pisos més que ja han estat tapiats i, entremig, quatre en què viuen inquilins de manera legal.

16 pisos més estan actualment buits, després que amb anterioritat s’hagués procedit també a desallotjar els qui hi residien de manera il·legítima. Els Mossos, de fet, en vista que les ocupacions han estat en l’ordre del dia, van aconsellar a l’Agència Catalana de l’Habitatge que hi implantés mesures de seguretat per evitar-hi els intrusos. Aquest ens va obrir a l’octubre un concurs públic per a la contractació d’un servei de vigilància durant sis mesos. El termini de presentació d’ofertes va finalitzar el 18 de novembre, i s’està encara en el procés de licitació. Des de fa més d’un any, l’edifici disposa, però, de dos vigilants.

L’objectiu fonamental és que no s’ocupin més habitatges, però malgrat les precaucions preses, els Mossos d’Esquadra asseguren que no sempre són suficients. Segons expliquen, alguns dels ocupants han rebentat els envans que separen els pisos per tal d’ocupar també els del costat sense que sigui visible des de fora. La mateixa policia assegura que en aquests moments ja hi ha com a mínim vuit habitatges que estan pendents d’una ordre judicial de desallotjament.

Tot plegat és una prova del trist destí que ha tingut aquesta promoció, administrada per Adigsa i construïda per l’Incasòl sobre uns terrenys cedits per l’Ajuntament, amb l’objectiu de destinar-los a joves que en paguessin un lloguer assequible. El consistori en va lliurar les claus als primers ocupants -legals- el gener de 2008.

Una finca ocupada per delinqüents

L’operació policial va tenir lloc dimecres a les 7.30 h, però no ha estat fins aquest dijous que n’han transcendit els resultats. En col·laboració amb la Guàrdia Urbana, efectius de la comissaria de Sants-Montjuïc i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (APRO) dels Mossos, van acudir als números 2 -4 del carrer de Sant Eloi, després de diversos requeriments dels veïns de la zona per la sensació d’inseguretat i de convivència que causava tenir una finca en bona part ocupada per multireincidents, i que havia degenerat també en greus problemes de salubritat i de mercadeig de drogues. Des de l’Associació de Veïns Illa Metalco, asseguren que ja s’han posat en contacte amb l’Ajuntament i la Generalitat per intentar trobar-hi una solució. Entre les accions que han dut a terme, diuen, hi ha una recollida de firmes i diverses cartes enviades a les administracions.

De resultes de l’acció matinal d’aquest dimecres, es va aconseguir localitzar un home i una dona amb 37 antecedents policials i buscats per la justícia per nombrosos delictes contra el patrimoni, als quals es van endur, així com dos individus més a qui en aquest cas no es va poder arrestar perquè quedava pendent complimentar l’ordre de detenció i d’ingrés a un centre penitenciari.

L’immoble va ser dissenyat per Imma Balcells, Ramon Bartomeu i Daniel Torrubiano, equip guanyador del Concurs de Joves Arquitectes convocat per la Generalitat i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. En destaquen una façana exterior moderna i acolorida i una d’interior amb reminiscències industrials, i unes instal·lacions amb una xarxa de separació de les aigües residuals i amb plaques d’energia solar per produir aigua calenta sanitària.