DIOSDADO TOLEDANO, portaveu de la Coordinadora d'Assemblees d'Aturats de Catalunya "No vamos a dejar a nuestros hermanos y hermanas en esa situación. Sin agua, sin luz y sin gas, la gente se muere. En gente que tiene graves enfermedades, en esas condiciones, se aceleran los procesos mortales. Por tanto no vamos a permitir que en esta sociedad tan avanzada, con tanta riqueza, a mucha gente se la maltrate y se la trate como a animales y no como a personas."

Els col·lectius d’aturats han recordat que l’electricitat, el gas o l’aigua continuen sent serveis bàsics també a la primavera o a l’estiu. Demanen a la Generalitat que inclogui en el decret una clàusula perquè la normativa tingui vigència tot l’any.

Al mateix temps, asseguren que el decret imposa l’obligació de pagar el deute acumulat per aquests serveis durant els mesos d’abril a octubre. El que demanen els aturats és que aquests deutes siguin condonats i eixugats amb els beneficis que obtenen les companyies subministradores.

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que disposarà d’una partida il·limitada per fer front a les situacions de pobresa energètica. El 2013, el consistori va haver de doblar els ajuts per aquest concepte respecte als que va concedir el 2012. L’Ajuntament ha destinat més de mig milió d’euros a famílies que no poden afrontar els rebuts de llum, gas o aigua. Diversos Ajuntaments i el Parlament de Catalunya han aprovat els últims mesos mocions promogudes per entitats socials que han posat de manifest l’anomenada “pobresa energètica”. Es calcula que aquest fenomen afecta ja més d’un 12% de llars catalanes.