Els patis d’escola són del futbol i, generalment, dels nens. És el que desprèn l’estudi d’Equal Saree i Ogilvy, que lluiten per canviar aquesta situació transformant l’espai dels patis de les escoles amb el projecte Equal Playgrounds.

Que el futbol ocupi l’espai central fa que només un 30 % dels infants ocupin un 70 % del total del pati. Això, suposa un greuge per a la resta d’escolars, que es veuen desplaçats a la perifèria del pati, on tampoc hi tenen instal·lacions de cap mena per poder jugar.

Les qui més pateixen aquesta situació són les nenes, el col·lectiu que menys juga a futbol i també el que menys alternatives troba. Per combatre-ho, Equal Saree ha dissenyat un pati d’escola més inclusiu, que fomenta les activitats per a tots els alumnes i que proposa noves formes de relació entre els infants.

Una prova pilot d’aquest redisseny dels patis ja s’ha posat en marca en cinc escoles de l’àrea metropolitana i ha estat satisfactòria. El 85 % dels alumnes han passat a ocupat la pista central. Aquest canvi va beneficiar especialment les nenes, que van incrementar la mobilitat en un 70 %. A més, la interacció entre nens i nenes també va començar a canviar i va augmentar exponencialment, un 80 %. Ara, l’objectiu de la campanya pretén exportar aquest model al major nombre de patis possible.

Un model similar ja funciona a altres escoles, com a l’Escola Baró de Viver, que va transformar el seu pati en clau de gènere.