La mesura, aprovada després de mesos de converses entre el Departament de Justícia, el Consell de Col·legis de Procuradors i el Consell de l’Advocacia Catalana, manté els descomptes del 25% si les taxes es paguen de forma telemàtica. S’evita, a més, fer pagar els ciutadans, que ja estan afectats per les taxes judicials espanyoles. Són imports, segons el govern català, “molt distants” dels imposats per l’Estat, els quals “poden generar un efecte dissuasiu desproporcionat”.
Va ser per l’existència d’aquestes altres taxes estatals que l’executiu de Mariano Rajoy va presentar-hi un recurs en contra al Tribunal Constitucional amb l’objectiu que n’invalidés unes d’anteriors, aplicades pel govern català a partir de l’1 de maig de 2012, amb les quals el president Mas pretenia fer front a la crisi i buscar altres vies de finançament. El màxim òrgan judicial en va suspendre algunes que suposaven haver de pagar per interposar querelles i recursos, i Justícia va veure’s obligat a modificar-les.
Fa només uns dies, el Col·legi d’Advocats va admetre que les taxes judicials vigents a tot l’estat han fet que molts ciutadans hagin optat per fer-se enrere a l’hora d’acudir a la justícia. Les protestes –moltes, impulsades pel col·lectiu de lletrats– s’han succeït en els darrers mesos en diverses seus judicials en contra del que es considera una vulneració del dret a la tutela judicial efectiva.