Cada 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació amb l’objectiu de conscienciar la població dels problemes de gana, desnutrició i pobresa alimentària que encara hi ha arreu de l’estat. La jornada es contraposa amb les xifres elevades de malbaratament d’aliments i el fet que Espanya és el sisè estat del món que més menjar llença per diversos motius: per ser excedents dels àpats (86,4%), pel deteriorament dels productes (63,4%) o bé perquè han caducat (25,8%). Per invertir aquestes dades, el Ministeri d’Agricultura i Alimentació ha posat en marxa un any més una campanya de sensibilització sobre com aprofitar els aliments.

El consum d’aliments

En el conjunt de l’estat es consumeixen cada any 30.717 milions de quilos de menjar. Això suposa una despesa de 69.225 milions d’euros destinats a la compra d’aliments per a la llar (la despesa total arriba als 101 milions d’euros). Els  productes més consumits són la llet i derivats làctics (5.269 milions de kg), la fruita fresca (4.676) i les hortalisses i patates fresques (4.009). Els productes que menys s’han consumit són el peix (1.218 milions de kg), l’oli (615) i els ous (393). Per comunitats autònomes, a Catalunya la despesa econòmica per alimentació és de 1.760 euros persona a l’any.